• Hem
 • RSS
 •  

  Just nu!

  Jag är inte någon svampplockare,  men min hustru tar gärna en sväng i svampskogen. Det är nästan uteslutande kantareller som hamnar på spisen.

  Själv plockade jag ett par hg på torget i veckan till det mycket facila priset 10 kronor per  hg.

  Köpte vacker kalvfärs på GEJO till ett vettigt pris. 75 kronor per kilo.

  • Ett halvt kilo av färsen som jag blandade på traditionellt sätt.
  • 1 ägg
  • 1 matsked salt
  • 1 tsk nymald vitpeppar
  • 1 .5 dl vatten blandat med
  • skorpmjöl ungefär 1 dl.

  Blanda väl och gör 6 biffar som du steker i smör och serverar med brynta kantareller.

  Jag har  testat att köra kantarellerna i en wokpanna med smör tillsammans med finhackad lök och i slutet tillsätta tunnskivad kokt potatis och rikligt med  hackad persilja. 3-4 minuter på hög värme under flitig omrörning.. Passar bra till både kalv- eller blandfärsbiffar.

  7 svar till “Just nu!”

  1. Mats Olsson skriver:

   Gör du aldrig Wallenbergare?

  2. svenliljegrensr skriver:

   Myc.ket sällan. Det är för ”svårt”
   Receptet berättar hur svårt det är. 3 hg finmald kalvfärs, 3 dl vispgrädde och 3 äggulor.
   När man rör ihop detta är det så löst att man nästan kan hälla det på järnet. Utöver det skall den paneras med skorpmjöl

  3. Jörgen skriver:

   Ja Wallenbergare är kladdigt och knepigt, nästan hopplöst att få dem ”snygga”. Lite underlättar det om man formar biffarna och sedan låter dem stå i kylen ett tag, de håller ihop bättre i järnet då.

  4. svenliljegrensr skriver:

   Jörgen.
   Då sammanfaller ju våra erfarenheter. Under alla mina år som krögare serverade jag aldrig Wallenbergare,. De krogarna idag ha Wallebergare som dagens är de en hackebiff, ivland t o m på vilt! Hackebiff skall kallas hackebiff och inget annat!

  5. Lotta skriver:

   Jag hittade ett recept som troligen är en variant på det ursprungliga receptet, det är rätt ingredienser men det blir inte så löst som det ”ska” vara. Det är riktigt, riktigt gott!!! Tyvärr vet jag nog inte var jag har det där receptet….Hoppas jag hittar det igen!

  6. starke Arvid skriver:

   Mumsigt, men är inte mjölk att föredra som vätska i biffar i stället för vatten?

  7. svenliljegrensr skriver:

   Starke Arvid/
   Jag använder mjölkprodukter i färs bara i Wallenbergare och Kålpudding. Jag vet kollegor som använder mjölk/gräddmjölk.
   så det går säkert bra! Mannerström t ex gör det nästan alltid. Likadant den störste vad gäller husmanskost, Tore Wretman, så visst byt ut vatten mot mjölk.
   Jag fortsätter med vatten.

  Kommentera