• Hem
  • RSS
  •  

    Advent

    Nu närmar sig julen som alla vet och lagt märke till. Själv tänker jag inleda julen med att äta lutfisk på söndag. Resten av familjen är inga lutfiskätare så jag nu när jag är ”gräsänkling” över helgen koka mig en rejäl bit. Jag äter den med smält smör och krossad kryddpeppar. Jag är i det fallet inte skånskt renlärig. Många i Skåne, och möjligen annorstädes, har skånsk senapssås. Nä, för egen del blir det smör och peppar.

    Hur äter ni er?? Vad tycker ni om lutfisk.

    13 svar till “Advent”

    1. Simon Pålsson skriver:

      Det där med lutfisk är en finfin tradition. I min familj har vi en alldeles egen tradition då många inte uppskattar fisk. Vi som gillar det träffas hemma hos farmor ett par gånger för att njuta av lutfisken, hemmagjord senap och givetvis den fantastiskt goda såsen som jag tyvärr inte kan ge namnet på. Att du slopar senapen både förvånar och sårar mig, trodde du var en äkta lutfisk-ätare 😉

      Smör och peppar låter för övrigt intressant.. kanske skall ta och testa…

    2. Olle Asplund skriver:

      Älskar lutfisk! Jag avnjuter den allra helst med vitsås,salt o grovmalen svartpeppar. Vi som kommer från lite norröver i landet verkar äta den så verkar det som. Typ. Dock har jag här nere i den södra delen av landet ofta ätit den med senapssåsen. Går alldeles utmärkt de åsso. Nästa gång ska jag prova din variant Sven. För allmänbildningens skull. Visst var det kul för mig (o nån annan kanske) med en DUBBEL I ÅR – sassa brassa mandelmassa A-I-K…. 😉 Hälsar din gamla arbetskamrat Olle

    3. svenliljegrensr skriver:

      Tabeller och finaler ljuger aldrig Grattis.

    4. svenliljegrensr skriver:

      Simon/
      Jag gillar varianten med Bechamelsås och senap också, men om jag måste välja blir det den med smör och kryddpeppar.
      Du har noterat att jag redan lag en länk till din blogg! :-)

    5. Per Mix skriver:

      Inget ont om fisken i sig, men det luktar helt enkelt för jävligt när man håller på med att luta den i sodan. Det är ett bestående minne från barndomen som gör att jag än idag har svårt för fisken också. Äter den gör jag doch, i små mängder med massvis av senapssås till.

      Att sitta och köra runt kulan och mala senap är ett annat barndomsminne för mig.

    6. JBL skriver:

      Men Sven, en skåning från Borrby äter skånsk senapssås till lutfisk. I Blekinge är det tradition att ha smält flott till fisken. Själv äter jag alltid lutfisk med senapssås och har det naturligtvis till kokt torsk men även ibland till fläskkorv.
      Imorgon ska jag laga ”dina oxrulader”.

    7. Thomas Ivarsson skriver:

      I min pappas föräldrahem åt man stekt lutfisk dagen efter den kokta serverats.

      Det luktar inte gott men är en tradition i julfirandet hos oss.

      Jag har aldrig ätit lutfisk men försökt diska kantiner efter att det serverats lutfisk på ett ålderdomshem.

    8. svenliljegrensr skriver:

      Första gången jag hört talas om stekt lutfisk!!! Helsingborg?? :-)

    9. Thomas Ivarsson skriver:

      Man stekte det som var kvar av lutfisken. Bjärehalvön!

    10. svenliljegrensr skriver:

      Thomas/
      På Österlen där jag kommer ifrån åt man resterna stuvade i senapssås.eller bara vit sås och senap till.

    11. Thomas Ivarsson skriver:

      Kollade med pappa som är nere i Malmö ikväll. Man blandar det som är kvar av fisken med senap och såsen och steker detta.

      I gamla tider fick man inte slänga mat.

    12. svenliljegrensr skriver:

      Thomas/
      Det får man inte nu heller egentligen. Själv har jag en påse i frysen med kött till pytt i panna. Allt utom lever och njure går i pyttpåsen.

    13. Dennis skriver:

      Lutfisk så klart. Skånsk senapssås till tack. Idag upplevde jag ett barndomsminne. Jag stekte upp resterna tillsammans med potatis. Smakade bättre än för 60år sen. Prova!

    Kommentera