• Hem
 • RSS
 •  

  Steg två

  Steg 2

  Så här tänkte jag vi skulle gå tillväga.  Vi börjar med en Hollandaisesås

  Först en VARNING, har du en gång serverat den äkta varianterna på dessa två såser kommer du aldrig undan med de färdigsåser som finns i handeln.

  Två såser? Ja just precis. Hollandaisesås är basen till en rad såser, däribland  Bearnaisesås och en rad andra som jag kan nämna lite senare.-

  Hollandaisesås  till 4 portioner,

  Detta behöver du::

  200 gram smör

  1/2 dl neutral olja.

  4 äggulor

  1 matsked vatten

  ½ tesked saft av citron

  ½ kryddmått  Cayennepeppar

  Salt och peppar.

  Faktum är ju att dessa ingredienser har de allra flesta hushåll i köket. Utom möjligen cayennepepppar.

  Smält smöret på svag värme så att den vita vasslan sjunker till botten. Häll det klara smöret i en annan kastrull men spara vasslan så länge. Rör ner oljan i smöret och håll varmt, ca 50 grader.

  Blanda äggulorna med vattnet i en stålkastrull  och värm på mycket svag värme under vispning  tills gulorna fått en  krämig, lättskummig konsistens.

  Ta av kastrullen från värmen och vispa ner smör/oljeblandningen försiktigt med en fin stråle. Om såsen känns för tjoch vispa i lite av vasslen.

  Smaka av med citronsaften, en knivsudd Cayenne , salt och peppar.

  Detta är basen för en rad smörsåser. Den  kan smaksättas på en mängd sätt beroende vad man vill använda den till.  I nästa inlägg skall vi färdigställa Bearnaisesåsen genom att tillsätta Hollandaisen med de specifika smakerna som gör det till Bearnaise

  2 svar till “Steg två”

  1. Garpe skriver:

   Och majonäs!

  2. svenliljegrensr skriver:

   Majonnäs?

  Kommentera