• Hem
 • RSS
 •  

  Bästa osten

  Av alla de svenska hårdostar jag provat är Västerbottenost den som jag föredrar före alla andra . Det finns en hel del braostar men ettan är klar för min del. Det gäller både som påläggsost och för andra ändamål.

  11 svar till “Bästa osten”

  1. Forza skriver:

   Antar att du prövat Gruyére. Osäker på stavningen men det är en Zchweisisk hårdost som jag håller som ohotad etta. Alltid lika fantastiskt att prova nya ostsorter. Själv botaniserar jag på Möllans ost där det också finns ett riktigt bra utbud på skinkor och salami.

  2. svenliljegrensr skriver:

   Forza/
   Det finns många bra hårdostar, bl a den du nämner.Du midssade nog att jag skrev svenska hårdostar.

  3. Per Mix skriver:

   Allerum Präst XO, alltså den som de långlagrat (24 månader) är absolut den svenska ost som jag/vi äter mest av.

  4. svenliljegrensr skriver:

   Per Mix,
   Jo den är också provad. För övrigt längtar jag ibland efter den Svecia som jag åt som barn och i ungdomen. Den Svecian finns inte längre. Tyvärr.

  5. Per Mix skriver:

   Sven,

   Å andra sidan finns inte heller Raketosten och tur är väl det.

   Jag hörde någonstans att den enda svenska osten som har ett skyddat namn är, hör och häpna, HUSHÅLLSOST! Det var en vederhäftig person som berättade det (på TV tror jag) så jag bedömde som sannt. Jag bryr mig inte tillräckligt för att kolla, kan bara konstatera att det inte är märkligt att vi har dåligt rykte för vår matkultur. Smaklös ost och rutten fisk……

  6. Thomas Oxenby (DonThomasO) skriver:

   Nej, usch för Westerbottenost… fast kanske är det för att jag är uppvuxen i NORRbotten eller kanske för att jag verkligen inte gillar hårdost…

   :-)

  7. svenliljegrensr skriver:

   Tomas/
   Gillar du inte hårdost får du inte tycka! :-)
   Snart berättar jag om min grönmögelosttopp

  8. svenliljegrensr skriver:

   Jo det stämmer det där med Hushållsost. Falukorv är väl också en sådan produkt.

  9. Forza skriver:

   Som du mycket riktigt påpekade missade jag att det handlade om svenska ostar. Då håller jag helt med dig om att Västerbotten befinner sig i topp!

  10. Olle skriver:

   Jag får med säga Gruyère, men gillar du Västerbotten så rekommenderar jag Trentino! Den är som en blandning av Västerbotten och Parmesan, sjukt god! Inte svensk dock.

  11. svenliljegrensr skriver:

   Jag återkommer till de utländska hårdostarna!

  Kommentera