• Hem
 • RSS
 •  

  Recept.

  Jag skrev på Facebook om en fiskanrättning jag lagade till middag för några dagar sedan. Åsa, en MFF-kamrat, undrade om jag ville skriva ut receptet. Jag skall försöka .

  Först lite om bakgrunden. Jag hade inte planerat middagen den dagen. Egentligen hade jag ”glömt” att förbereda maten. Jag kom då på att jag för en månad sedan handlat färsk torskfilé nere vid Hoddorna.Jag köpte då ett kilo vacker torskfilé. Jag styckade rent så jag hade ryggbitarna till middag för oss två och en lunchlåda till Ingrid. Det som blev över efter att jag pustat rent från ben vägde 3-4 hekto. Filé av bra kvalitet och tillräckligt för en middag för två.

  • Sen inventerade jag kyl och skafferi där jag hittade
  • gul lök
  • morot
  • dill
  • vitlök
  • palsternacka
  • currypulver
  • cocktailtomater på burk
  • Salt
  • peppar
  • fiskbuljong (tärning)

  Det var ungefär det jag hade hemma..

  Att laga mat är för mig oftast något jag gör i ögonblicket. Recept använder jag i stort sett aldrig. Med det menar jag att jag mycket sällan har ett recept liggande framför mig. Självklart läser jag kokböcker. Det använder jag som inspirationskälla. Om jag ser ett recept på TV så är det sällan så att jag har alla ingredienser hemma. Då modifierar jag och gör en variant. det brukar fungera.

  Hacka en lök fin. Det  behövs 3 matskedar ca- Lika mycket morot, lite mindre av p-nackan. Finhacka eller pressa en klyfta vitlök.

  Slå ett par matskedar matolja och en matsked smör i en panna och lägg i ingredienserna. Pudra över lite currypulver. Börja försiktigt det är lättare att lägga till än att dra ifrån. Curryn får inte ta över.

  Töm burken med tomater i pannan. Det går lika bra med krossade tomater. Tillsätt lika mycket vatten som tomat.Tillsätt en buljongtärning.

  Koka upp och låt koka en stund. 15-20 minuter ca.

  Smaka av med salt och peppar och lägg i finhackad dill. Nu är basen klar.

  Tycker du den är för tunn och vill ha mer som en gryta så låt koka in till lagom konsistens.

  Sen ar det där med torsken. Sätt ugnen på 120 grader lägg torsken i en ugnsfast form. Pensla med olja och låt den stå i ugnen i en kvart. Ta ut fördela den i grytan/soppan.

  Vill man ha den matigare kan man fylla på med potatistärningar, purjo eller annat ma gillar. Fänkål passar också bra. Kräver lite längre kokning.

  Ett svar till “Recept.”

  1. Åsa skriver:

   Tack Sven!
   Detta ska jag ha i åtanke nästa gång det ska lagas fisk
   Jag är likadan när jag lagar mat, lagar sällan helt efter recept – antingen saknar jag nån ingrediens eller så är där något jag inte gillar. Men ny inspiration är viktigt för att inte fastna i gamla spår och just fick är jag dålig på att experimentera med.
   :-)

  Kommentera