• Hem
 • RSS
 •  

  Udda jobb.

  Som den åldrade och åldrande person jag är letar sig tankarna ofta långt tillbaka i tiden. Jag är inte överlastad med barndoms -och ungdomsminnen. Min hustru kommer ihåg hur klänningen hon hade på sig första skoldagen. Det enda jag kommer ihåg att jag var skräckslagen vid uppropet.

  Men det var inte det. Ett av de mest udda ”jobb” jag utfört var när jag tillsammans med min kusin Jan, vars far hade ett bryggeri i Borrby, vi var väl ungefär tio, när vi etiketterade lemonadflaskor manuellt. Jag minns att jag kände mig ganska betydande när jag deltog i produktionen på Borrby Bryggeri!

  Jag kan fortfarande känna doften i näsan som ett doftminne av  när Enok pysslade med sin svagdricka i ett jättekar.

  Minns du Jan!?

  9 svar till “Udda jobb.”

  1. staffan skriver:

   Ungefär 1961 arbetade jag på Tingsryds bryggeri i Malmö. Dom hade en depå i Malmö. Arbetsuppgifterna var bl.a att sätta på etiketter, lasta bilarna mm. Jag kommer ihåg att starkölen var väl inlåst . Annars fick vi dricka så mycket lemonad vi ville.

  2. Jan Westergren skriver:

   Borrby Bryggeri & Vattenfabrik. I skolan skulle vi för Lede Andersson räkna upp de fabriker som fanns i Borrby. Han godkände inte Bryggeriet. En da ska ja gräva opp han för å se att han verkligen e dö.
   Staffan! Jag tror att vi hade Tingsryds öl lite senare än 1961. Vi hade Kloster-bryggeriets som såldes till Prippadjävelen som vi sa och då blev det Tingsryds. Bröderna Larsson hette väl ägarna?
   Jo, jag kommer ihåg att vi etiketterade. Alla dom som jobbade på Bryggeriet under åren är döda. T.o.m. Bo Dahlman med sin ”Hallonlimenad” som han framförde på Borrby Revyn. Det är bara du och jag och brorsan som kan föra berättelsen vidare.
   När far blev gammal envisades han med att gå mitt på Bryggaregatan. De e min gata, sa han.

  3. JBL skriver:

   Nej, jag var inte i Borrby men jag minns bryggeriet i S:t Olof. Förmodligen i samma storlek som i Borrby. Jobbade I ett snickeri på sommaren 54-55 och fick på eftermiddagen åka till bryggeriet och köpa ”limonad” till snickarna. Bryggeriet hade en egen lastbil som åkte runt till bönderna och sålde sina varor.
   Var de bättre förr. Ibland undrar man om de var så.

  4. Ztolle skriver:

   Min tjej har precis läst ut en bok som heter ”Potensgivarna”, utgiven av Kabusa böcker. Nu tar jag inte upp det för att jag misstänker något med er potens utan för att boken utspelar sig i Borrby:-)

   http://www.bokus.com/bok/9789189680371/potensgivarna/

  5. svenliljegrensr skriver:

   JBL/
   Jag åkte med Borrbybryggarens bil till S:t Olof med lemonad o dricka! Den första bilen jag åkte med hade manuella vindrutetorkare!En gtrå Volvo! Både Jan och jag hjälpte till med gengasen när vi var 5-6 år.
   Nog var det ett nederlag (nederlag i betydelsen lager) för Borrby Bryggeri och Vattenfabrik! Eller?
   Jag minns mer och mer! Ha, ha!

  6. staffan skriver:

   Jan
   Min far arbetade på PLM som marknadsdirektör (fint ord) från 1959 till 1972.
   Han kom att bli en mycket god vän med Henry Larson, ägare till Tingsryds Bryggeri.
   När jag tänker efter var årtalet snarare 1964.

  7. Johan skriver:

   Staffan.

   Tingsryd hade väl läsken Car, med de vackra etiketterna?

   Nu KÖR vi över Gais.

  8. Jan Westergren skriver:

   S:t Olofs Bryggeri var nederlag för Borrby när det gällde limonad. Dricka bryggde dom själv, bröderna ? Farmor försvarade mej när jag svor och mor tog fram mattebankaren. Farmor sa att jag lärt mej svära av utkörarna som svor ve och förbannelse över gengasen.
   Knut Laurin som väl grundade PLM var i begynnelsen marknadsdirektör på Malmö Strump vilket jag blev på 80-talet. Knut L gjorde tidernas reklamkupp när Vogue introducerades 1935 men det är en annan historia

  9. Mats Karlsson skriver:

   15 April 1960 introducerade Tingsryds Bryggeri 45 och 28 centiliters ölburken. Tidigare hade det bara funnits burkar i 35 centiliters storlek. Tingsryds bryggeri var även först 1964 med öppnare i locket på ölburken samt först med fatöl på burk 1967. Ett fantastiskt fint litet bryggeri som ju köptes upp av Pripps 1972 bara för att läggas ned några år senare.

  Kommentera