• Hem
 • RSS
 •  

  Utan gips m m..

  Gipset,som jag haft på vänster underarm i en månad, är nu borta. Förunderligt hur svag man blir efter en så pass kort tid. Nu är det sjukgymnastik som gäller.

  ——-

  Nån gång då och då läser jag kommentarerna till artiklar på nättidningarna. Det är förbluffande att nästan ingen skriver under eget namn. Beror det på att man skriver på ett sätt som man inte skulle tillåta sig om man inte var anonym. Påhoppen och olika tillmälen är legio. Nyss läste jag i AB en artikel om hur högt Milans ledning håller Zlatan Ibrahimovic. När man läser kommentarerna blir man rädd. Vilken brist på hövlighet och respekt för varandra. Så många experter det finns. ”Zlatan är en nolla” ”Bara tur” är exempel på kommentarer om Zlatans framgångar. Det kan ju inte vara en tillfällighet att de lag han spelar i tar ligatitlar. Ajax, Juventus, Inter, Barcelona och nu blir det nog ett med Milan FC också. Tur? Knappast!. Jag håller Zlatan väldigt högt ! han kan bli den bäste i Sverige om han orkar hålla på ett tag till. Meritmässigt är han väl där redan?


  ——

  Låna ut mångmiljardbelopp till Eire? Det kan väl inte vara riskfritt. Jmfr lånen till NordKorea:-). Nog måste det utkrävas någon form av säkerhet. Efter en kris av det format som Irlands, så är det bankerna som kammar hem vinster först av alla. Sveriges skattebetalare får stå för en del av notan.Jag har hört argumenten dör att hjälpen är en form av självhjälp! Jaså!

  ———

  MFF:s andretränare till HBK?? Vafalls!? Då fäller jag en tår!

  ———

  Vad gäller SAP: nye/nya partiordförande så ser jag gärna en medlemsomröstning efter det att valberedningen har plockat ut två lämpliga kandidater.

  ———-
  16 svar till “Utan gips m m..”

  1. Per Mix skriver:

   Det är aldrig riskfritt att låna ut pengar, men att låna ut till Irland till över 5 % ränta är sannolikt en bra affär. Det är mycket sällan ett land inte kan fullgöra sina förpliktelser, även om just Nordkorea som du skriver varken betalt ränta eller amorterat på sin skuld till oss på 35 år.

   Jag innbillar mig att lånen som Irland tar upp kommer att kosta dem bland annat i form av höjd bolagsskatt.

  2. svenliljegrensr skriver:

   En engelsk analytiker tror inte att Eire kommer att kunna betala tillbaka allt. Enligt en intervju i Dagens Eko.

  3. Per Mix skriver:

   Enligt mig har de inga problem med det. Irand har situationen att privatpersoner (och företag) varit alldeles för skuldsatta. Överskuldsatta privatpersoner innebär (oftast) skenande fastighetspriser och sen problem i banksektorn som stått för utlåningen.

   Det är samma problem som till exempel Spanien har, men inte alls likartade problem som Grekland och Portugal har. Dessa båda har problem med att staten har skuldsatt sig för att de har för stora offentliga åtaganden och för låga skatteintäkter, i Greklands fall även problem med att få in skatteintäkterna.

   Irland hade haft en bra statsfinansiell situation om man inte hade usla banker att ta hand om. Nu tar man de kostnaderna i år och får momentant urusla statsfinanser, men de är i grunden rätt sunda ändå och kommer att se hyggliga ut ganska snart igen.

   Som sagt, att låna ut pengar till Irland har jag inga problem med, Grekland eller Portugal är värre. Men normalt sett så får man alltid rätt ränta från de som man lånar till under förutsättning att marknaden får sätta räntan. Högre ränta för högre risk. Att låna ut till USA på 1,5 % eller Irland på 6 % är en smaksak och ska var likvärdigt. jag vet vad jag hade valt.

   Och vi har en extremt positiv handelsbalans så vi måste ju köpa någons obligationer rent definitionsmässigt.

  4. svenliljegrensr skriver:

   ja, jag bara fundedrar efter expertkommentarerna i radio.
   Jag kan inte ta diskussionen eftersom jag inte har fackkunskaperna. Det sades också att deras affärsbanker är ruskigt illa ute!

  5. svenliljegrensr skriver:

   Läste precis att Mp inte heller vill låna ut till Irland. Är jag miljöpartist!?:-)

  6. Marcus skriver:

   vi kan väl få betalt i Guiness??
   Att Mp SKULLE vilja låna ut pengar skulle vara lika förvånande som om jultomten skulle komma på midsommar.. Jag tycker ibland MP har lite samma syn som V. Jag har personligen inga problem med att vi lånar ut till Irland. Det kan i o f bero på att jag bott där i två omgångar och tycker väldigt bra om irländarna.
   Grekland som nämns är helt horribelt, ska vi tycka synd om någon som har 14 månadslöner om året, betalar ”valfri skatt” om man betalar alls. Ingen koll på att restauranger m m betalar skatt på sina intäkter m m, m m där kan man verkligen undra hur man tänkt. Jag har ingen som helst sympati för grekerna som klagar, tyvärr.
   Jag har precis som du förbluffats över att ingen skriver under eget namn, det är tråkigt men kanske att folk inte vågar skriva under eget namn. Ska du läsa ett totalt osakligt och pajkastningsforum gå in på flygtorget.se det är alla tiders lågvatten märke.

   Vad är det som gör Zlatan så kontroversiell? Kanske hans osvenska (nysvenska) attityd? Jag tror bara han är ett missförstått geni.

   Följetången om S lär fortsätta, höger falanger, vänster falanger och s-kvinnor som kräver en feminist… Jag är väldigt glad att jag inte är ordförande i valberedningen. låter som en helt omöjlig ekvation. Vem inom S kan motsvara allas krav? Kommer S att falla ihop om inte dessa interna grupperingar kan enas? Polsk riksdag i S?

  7. svenliljegrensr skriver:

   Jag är som du lite orolig när det gäller valet av ledare i SAP. Normalt är disciplinen i partiet mycket god, men en del talar för att det blir en tuff kampanj den här gången.

   Tycker du synd om Irland? man har ju inte skött finanserna och nu skall de som skött sig bättre dra upp dem ur moraset… Är det inte alltför solidariskt i ett ekonomiskt klimat där profiten regerar. Var har alla pengar tagit vägen? Är det inte konsekvenser av misskötsel vi ser.
   Jag skall läsa på om hur det irländska undret uppstod och genomfördes.Någon har tjänat enorma summor under vägen och nu skall svenska skattebetalare betala. Det skall bli spännande att höra vad SAP kommer att säga.

  8. Per Mix skriver:

   Svenska skattebetalare kommer kanske att tjäna grymt mycket pengar på att låna ut till nationen Irland. Vi talar om att låna ut i Euro och få 6 %, när vi tar upp lån i Euro får vi betala 2,5 % på tio år cirka. Snacka om att vi svenska skattebetalare tjänar grova pengar på Irländarna.

   Titta på hur många länder som ställt in betalningarna och gått i statsbankrutt. Bortsett från några kommunistiska experimentverkstäder så har det inte hänt vad jag vet i något demokratiskt land. Till och med Island betalar sina räntor i tid.

   Jag är lugn över de smålån som Sverige lämnar till Irland. När jag jobbade med remburser mot Afrika/Mellanöstern i tidernas begynnelse så såg jag lån som lämnas till afrikanska stater där man viste att de inte skulle kunna betala för sig. De lån som vi lämnat till Vietnam och Nordkorea är också lån som kunde avskrivas direkt. Men skulle vi lämnat dem ändå kanske precis som vi gjorde? Antagligen.

   Men Irland som nation kommer inte att behöva ställa in betalningarna och någonstans måste vår positiva handelbalans bli av. Vi vill inte skära ner vår exportsektor och det finns ingen politisk vilja att sänka skatterna tillräckligt för att vi ska få en så pass mycket ökad import att vi raderar bort vår positiva bytesbalans. Alltså ska överskottet placeras någonstans och att några procent placeras i Irländska lån i stället för till Tyskland till kraftigt bättre villkor är helt ok.

  9. Marcus skriver:

   Jag tycker inte synd om irland, man får vad man förtjänar. vi var på kreta i september och jag försökt få höra en vanlig greks synd på saken och dem tyckte oerhört synd om sig själva, de får ingen sympati av mig iallafall..

  10. svenliljegrensr skriver:

   Per Mix/
   Om Irland kan betala! Experter i UK och annorstädes tvekar om att det är troligt!
   Att räkna in vinster som du gör är att inteckna en V75-vinst och köpa Rolls Royce för pengarna!

   Smålån på 7 miljarder? Utan säkerhet! Nu skojar du lite!

  11. Per Mix skriver:

   Nej jag skojar inte. OM Irland kommer att betala sina räntor och amorteringar i tid vid varje förfall, kommer du då att (rättmätigt) se mig som en större expert än de som uttalade sig i radion. Det är inte svårt att hitta de som inte tror på Irlands återbetalningsförmåga, men det går väl 50 experter som tror på dem på varje som inte gör det, skulle jag uppsakkta det till.

   Irland har inga strukturella budgetproblem. De har tagit på sig att ta hand om sunkiga banker och det anstränger budgeten förra året och i år och sätter press även nästa år. Men sen rattar de nog ekonomin i hamn utan större problem. I Irland har löntagarna skuldsatt sig upp över öronen i takt med att deras radhus sitigt mot engelska nivåer i värde.

   Värre är det för Grekland där det är staten som inte fått/får ihop sin balansräking och resultaträkning. De har så klart extremt svårt även långsiktigt. Där krävs strukturella reformer i samhället och ska du besöka ett land som lever i samma anda som vi gjorde för 30 år sen så passa på att besöka Grekland nu, för snart kommer de att ha övergivit mycket av den ”gammeldags socialdemokratiska” ekonomiska politiken som vi hade fram till Feldt ungefär.

   Vår statsskuld ligger och pandlar mellan 1100 och 1400 miljarder, 7 miljarder är alltså 0,5 % av den. Svensk Exportkredit som ger lån till länder och företag där risken är avsevärt större än hos Irland har en total kreditstock på 450 miljarder, 7 miljarder är 1,5 % av den. Talen blir obegripligt stora när det är makroekonomi man diskuterar. Vi fick 50 miljarder när vi sålde Vin & Sprit till Pernod!

   Var tycker du vi ska sätta vårt handelbalansöverskott (klart större i förhållande till vår BNP än Kina)? Vi kan ju inte bara finansiera USA:s underskott, eller hur? Även om USA har en ekonomi som i förhållande till BNP är helt ok i balans jämfört med Europa. USA hade placerat sig på övre halvan i EU vad gäller statens totala underskott.

  12. svenliljegrensr skriver:

   Så egentligen lånar vi ut för att det är en bra affär? Om det är så undrar jag hur det står till med ”experterna” som är emot? Då är det ju en Win-winsituation. Så då får jag ju ge mig.
   Jag skall vara ärlig och säga att jag kan inte riktigt följa hela resonemanget.:-)

  13. Per Mix skriver:

   Det finns alltid ”experter” som har olika uppfattningar. Zlatan är gud för många av oss, medan andra inte tycker att han håller internationellt.

   Vad gäller ekonomi så är det numera mitt yrke och jag analyserar olika aspekter för att kunna utnyttja min kunskap inom ekonomi på bästa sätt. Varje vecka presenterar jag en aspekt (en siffra eller en fråga som jag analyserar) i vårt veckobrev. Vi har fått betyget ”bästa veckobrevet och det enda jag alltid läser” av någon i Wallenbergs allra innersta krets. Så det finns många som delar min analys av situationen.

   Senaste veckan var det för övrigt just Euro-området som fick en grundlig genomgång. Kommer det att brytas sönder? I så fall när? Vilka blir kvar? Hur skulle ett avbrutet samarbete se ut för den som skulle lämna respektive för de som skulle bli kvar. Vad kostar det? Hur mycket mer tillväxt får man om man släpper något land? Är det värt priset? Är det kanske en bra investering att lyfta ut några ur Euron?

  14. Johan skriver:

   Spännande Mix!
   Var hittar jag veckobrevet?

  15. Per Mix skriver:

   Det hittar du inte. Jag kan väl mejla ett till dig, men de är inte till för allmän publicering. Delar av dem tillåter vi ibland att andra använder sig av som citatkällor. Men de är till för begränsad spridning.

   Gå in på Svenska Fans och skicka din mejladress så ska jag se till att du får några ex då och då.

   Jag går in där nu så ser kan du PM:a mig där.

  16. Stadiongatan skriver:

   Wallenbergarna?

   Du menar att de läser annat än seglarmagasin? :)

  Kommentera