• Hem
 • RSS
 •  

  Vem i hela världen kan man lita på.

  Vad hände med den globala uppvärmningen och växthuseffekten. Det verkar inte hjälpa att jag har bilen på tomgång så ofta jag kan!

  Jag avskyr vinter och snö. Jag hade stora förhoppningar om varmare klimat!!

  17 svar till “Vem i hela världen kan man lita på.”

  1. Roger skriver:

   Nej, det är inte lätt att veta vad man ska tro…
   Det verkar som att den globala uppvärmningen kan ge kallare vintrar här, om man får tro på denna artikel
   http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1307818/Ny-iskyla-hotar-i-vinter.html

  2. Per Mix skriver:

   Det visar bara hur svårt det är med riktigt långa serier som ska observeras och analyseras. Det är ju inte så himla många år sen man varnade för en kommande istid. I och för sig inget nytt eftersom istider förkommer om inte regelbundet så i alla fall regelmässigt.

   Karl XII fick väl känna på kyla när han marscherade mot sina sista dagar. För att inte tala om Karl X som bevisligen tog sig över de isbelagda Bälten med en hel armé. har det inträffat senare? Jag tror inte det.

  3. svenliljegrensr skriver:

   Det verkar mer istid nu än nåt annat!

  4. Marcus skriver:

   Miljömänniskorna vänder allt till sin fördel, skulle det bli ”normal väder” skulle det bero på den globala uppvärmingen. Alla är så insnöade på samma spår att kritik mot det eller oliktänkande inte får utrymme i debatten. Det är skrämmande tycker jag, kritisk granskning måste få finnas.
   Jag läste en artikel i en seriös norsk tidning om att vulkanutbrott på södra halvklotet påverkade vårat klimat i upp till 20 år efter utbrottet med allt från stekheta sommarmånader till iskalla och långa vintrar… låter ganska precis som det som varit sista tiden, eller?

  5. Marcus skriver:

   kom på en sak till..
   När jag gick på Polhemskolan i Lund var vi på universitetet på en föreläsning om klimat och hon forskaren påstod då att variationer i klimatet är inget ovanligt utan något som förekommit genom alla tider, hur dem nu vet det, så hon var inte orolig. Detta var dock 1997 så det kanske har hänt en del sen dess

  6. Thomas Ivarsson skriver:

   Du skulle ha levt för 1000 år sedan Sven. Skandinavien hade en varm period, med betydligt högre temperaturer än nu, under sen vikingatid till tidig medeltid.

   Hela klimatdiskussionen har blivit religiöst trams. Data säger att varma och kalla perioder kommer och går. Just nu är klimateffekten politiskt korrekt och kan inte diskuteras.

  7. Jörgen skriver:

   Thomas,
   att varma och kalla perioder kommer och går är det ingen som ifrågasätter. Det klimatdiskussionen gäller är hur mycket vi påverkar den uppvärmning som pågår nu och vad vi eventuellt kan göra åt det.

  8. svenliljegrensr skriver:

   Jag försökte skoja lite! Jag gillar inte vinter!
   Thomas/
   Jag är informerad om de olika klimatförändringar som varit sedan istiden. Just nu är det istid för mig! Jag avskyr snö och kyla!

   Jag fortsätter att köra bilen på tomgång! Gör ni det också så kanske det blir varmare nästa vinter!:-)

  9. Rocken skriver:

   Att vi människor skulle påverka temperaturen på jorden med vårt beteende är så tramsigt att man blir helt matt. Lite som att jag skulle säga att jag påverkar hur hårt Agon skjuter när jag andas och han har mig på kortsidan bakom sig.

   Däremot gör vi människor massor som förstör för miljön, det hade varit kul om riktiga miljöproblem hade blivit ”politiskt rätta”.

  10. svenliljegrensr skriver:

   Som du beskriver så är det delade uppfattningar bland vetenskapare. De som tror att mänskligheten påverkar klimatet är väl i majoritet just nu.
   Själv vet jag för lite om saken.

  11. P-A Winberg skriver:

   I fjor startade det här vintereländet i samband med klimatkonferensen i Köpenhamn. Verkade bara vara vädergudarna som tog budskapet på allvar!

   Själv vill jag skylla en del av förfrysningen på det rådande hårmodet; används åt helevet för lite hårspray nuförtiden.

   Tomten, om du läser här så kommer här en önskelista:

   – Billigare bensinpriser och förbud mot isskrapor.
   – Ett kylskåp till alla kineser, gärna av äldre modell.
   – Laxermedel i kornas vinterföda.
   – Pudelfrisyr på modet igen.
   – Två rejäla flaskor hårspray till alla damer.

   Så ska vi nog snart ha skruat upp för värmen, för detta håller ju inte om det ska vara så här fram till Mars!

  12. svenliljegrensr skriver:

   P-A/
   Jag utgår från att kylskåpen skall drivas med freon liksom hårsprayen!!
   Ring mig P-A.

  13. Thomas Ivarsson skriver:

   Jörgen: Om det var varmare här under sen vikingatid och tidig medeltid än idag undrar jag vad du pratar om? Men du gav ett politiskt korrekt svar och det räcker långt idag.

  14. Jörgen skriver:

   På vikingatiden påverkade människan inte de komplexa system som styr de naturliga klimatförändringarna. Nu för tiden påverkar vi i princip alla dessa system, på ett eller annat sätt. Det är inte en fråga om att vara politiskt korrekt utan en fråga om att acceptera fakta, även om jag såklart förstår att det är bekvämare att låta bli.

  15. svenliljegrensr skriver:

   Ibland blir det debatter när man minst anar det.

  16. Thomas Ivarsson skriver:

   Fakta är väl i så fall att klimatet även kan påverkas av faktorer utanför människans kontroll, typ solens aktivitetsgrad och jordaxelns lutning mot solen? Det finns inte bara en förklaring om man skall diskutera öppet eller så får den globala uppvärmningsfalangen ta bort effekter av andra faktorer från sitt mätdata.

  17. Jörgen skriver:

   Thomas,
   absolut är det så. Utan att vara vare sig klimatforskare eller nån annan sorts expert (bara intresserad av ämnet) skulle jag påstå att de allra flesta av de faktorer som påverkar klimatet är sådana som vi inte rår över. T ex solens aktivitet. Det som är klarlagt är att det pågår en global uppvärmning och att den sker i en viss takt.
   Det diskussionen gäller är i vilken grad vi människor påverkar/påskyndar uppvärmningen och framför allt vad vi kan göra för att bromsa takten i densamma. Det är därför en stor del av teknikutveckling och innovation och på sistone även de politiska styrmedlen har kommit rikta in sig mot klimatsmartare bränslen, ökad materialåtervinning, minskat utnyttjande av ändliga resurser etc – bland annat med målet att minska utsläppen av föroreningar i luften vi andas.
   Detta kan (i min värld) aldrig vara fel i sig. Sedan kan man med viss rätt tycka att delar av klimatdebatten är överdrivet alarmistisk.

  Kommentera