• Hem
 • RSS
 •  

  Snart är det jul

  Med julen infinner sig oftast ett ätande i en omfattning som man knappast upplever någon annan tid på året.

  Julbordet har under min medvetna tid ändrat karaktär.
  Julbordet på Savoy  Hotel i Malmö på 50-och in på 60-talet, var en spektakulär tillställning. Med rätter som man inte ser så ofta idag. Lättrökt braxen! Galantine på höns, korvkaka, fläsk och bruna bönor. Allt producerat i huset av en armé av kallskänkor, kockar och konditorer. Mumma serverades till som följde ett specialrecept.

  På omröstningen vid sidan kan ni göra tre val med rätter som ni inte vill undvara.

  Kommentera gärna.

  Om ni t ex äter senapsgriljerade grisfötter. Det har jag ätit på Östarps Gästgifvaregård.

  26 svar till “Snart är det jul”

  1. Per Mix skriver:

   Självklart har jag ätit griljerade grisfötter. Men hellre tar jag inkokta, de som man köper i plastburk på Hemköp är dock inte att rekommendera. Dem måste man slå ättika på. De ser också ut att ha råkat ut för en olycka med en ångvält.

   Jag åt julbord på Sjömagasinet (Leif Mannerströms fram till 22 december sen blir det Ulf Wagner som tar vid) och de hade en liten delikat skapelse gjord på grisfötter. Jag tog en bit och när jag lämnade restaurangen så var det väl den enda biten som saknades på det fatet.

   Rökt ål tycker jag är det enskilt godaste rätten på julbordet. men på ålagillet så ligger den nog bara trea eller fyra.

  2. svenliljegrensr skriver:

   Jag tog inte med rökt ål eftersom det är lite tveksamt om man skall brandskatta ålbeståndet nu. Det blir förbud mot att fiska ål på västkusten från och med 2012, meddelas idag!
   Om jag är på ålagille vilket jag varit och själv lagat ett otal gånger, så är stekt ål nummer ett.
   Kall inkokt ligger högt, den kokta också!. Det finns flera andra väldigt goda varianter, men om jag nu skall välja så!

  3. Mats Olsson skriver:

   Sillinläggningar, olika rätter av gris, brunkål och risgröt, det är julmat för mig! Lax tycker jag definitivt inte hör hemma på ett skånskt julbord. Möjligtvis ål.
   Förresten var det länge sedan man fick ”finkor” (det som blir över när man smält istran).
   Vad heter det på svenska?

  4. JBL skriver:

   Inkokta grisfötter i aladåb inköpta på Ica Malmborgs i Lund. Supergoda.
   Kryddsill efter ett recept från tidigt 1900-tal
   Sylta och rödbetor.

   GOD JUL

  5. svenliljegrensr skriver:

   Mats/
   På Österlen heter det grevar eller grivvar.:-)

  6. svenliljegrensr skriver:

   JBL/
   Kryddsill skall man vara väldigt noggrann när man lägger in. Följ traditionella, beprövade recept. dEt senaste fallet av botulism, som jag vet berodde på¨felaktigt hanterad kryddsill.

  7. Per Mix skriver:

   Eftersom vi inom familjen har en strandrätt, eller ålafiskerätt utanför en sandstrand på österlen som vi arrenderar ut (inte de senaste åren dock) är jag medveten om hur beståndet utvecklats. Jag delar din mening om att fullt fiskeförbud på ål borde införas under några år. Men nu var det fråganom vilken rätt som var godast.

   På ålagillet är jag som du mest förtjust i stekt (luad) ål och på andra plats kommer även hos mig den inkokta. Sen ligger halmad, rökt och ålasoppa och slåss om plats tre.

   När jag växte upp fick jag mest höra skönorna från ålagillena samt se de sorgliga spillrorna till människvrak dagen efter. Gubbarna tävlade om vem som kunde få ihop flest varv med ålaben kring tallriken. Tog de så en snaps per ålabit så blir de i sanning en sorglig syn dagen efter.

  8. svenliljegrensr skriver:

   Per Mix
   Luad är i mina ögon den mest överreklamerade. Nu har jag inte ätit den efter det alldeles ursprungliga receptet, så jag kan inte vara riktigt rättvis.

   Jag gjorde en variant ett år med äpplen och timjan. Den blev bra. Syran tog väl hand om fettet och timjan kopletterade väl Körde på bädd i ugnen.

  9. Mats Olsson skriver:

   Sven/
   Intressant, på danska heter det nämligen ”fedtgrever” och på tyska ”speckgrieben”.

  10. svenliljegrensr skriver:

   Skåne är Östdanmark! :-)

  11. svenliljegrensr skriver:

   Per mix/
   Var på Österlen har du strandrätten mellan Ystad och Kivik?

  12. hans kellnor skriver:

   Grand Hotel Haglund i Göteborg.
   Fröken Thorngren. Chef för kallskänken. Vikt minst 150 kilo. En eskader av små kallskänkor runt sig. Livrädda. Fröken satt i ett hörn och kommenderade de små liven. Men vilket julbord. Patéer som var konstverk. Innan premiären samlades alla ballonger och kameler bakom pelare och annat för att inte synas. Fröken Thorngren kom vaggande ut med lindade
   ben. Det var enda gången hon visade sig i restaurangen. Julbordet var i två våningar. Krögaren hette Persson och var från skåne. Han var mycket speciell. Jag fick sparken 3 gånger på en dag. Restaurangchefen hette Hahne. Fantastisk att skåda i sin frack. Mycket ämbale med ett vacker språk inför gästerna. Annars svor han som fan. En förtjusande människa. Att ha fått varit med om något sådant är en nåd att stilla bedja om.
   Grattis Sven att du fått vara med om detta.
   Ibland kan man säga att det var bättre förr.
   Hört vid julbordet av en mera plebejisk gästskrikande över bordet: Gustav!! Laxen är här!
   Tänk vad många tankar som kom fram när jag skrev detta.
   GOD JUL SVEN!
   Hans
   Leena hälsar

  13. svenliljegrensr skriver:

   Han Kellnor/
   Du pratar om Allan Persson. Demonisk man.
   Han bosatte sig senare i Skanör. han var sensor när jag gjorde mitt fackprov. Jag hade sen nöjet att vara sensor tillsammans med honom i motsvarande prov 20 år senare!

  14. Harald skriver:

   Eftersom släkten finns i Halland saknar jag en rätt på din julbordslista: långkål.

   Den favoriten delade jag för övrigt med en person som du vet att jag kände och som vi båda saknar.

  15. Per Mix skriver:

   Sven

   Den har vi mellan Baskemölla och Vik. Men som sagt nu fiskas det ingen ål där, förhoppningsvis tar sig bestånden igen. Fiskerinäringen ligger långt bak jordbruk känns det som när det gäller miljötänk. Det finns trålare som är långa som en fotbollsplan som beskostas med EU-pengar. Trålning är roten till den mesta utfiskningen och de tar allt, småfisk, alla sorters fisk, förstör botten….. Förbjud trålning och problemen löser sig tror jag.

  16. svenliljegrensr skriver:

   Okej.
   vad gäller ålfisket så säger fiskarena att det är rekordfångster runt Hanöbukten i år, medan västkustfiskarena inte får något.
   ”Baske ” är ett fint ”laje”.

  17. Sven/
   Ang botulism;

   Smittkällan till denna verkar ofta härstamma i mat som ligger på julbordet…
   Från Wikipedia: ”Under perioden 1969-2004 har ca 11 fall registrerats i Sverige. Smittkällan var i fyra fall kryddsill, i tre fall gravad fisk och i fyra fall rökt lax.”

  18. svenliljegrensr skriver:

   Då var jag ju rätt på det. Faktiskt inträffade fallen kryddsill på TT-linjen för nu många år sedan, sedan undrar jag om inte ett av RESO-hotellen i Malmö drabbades. Skall inte nämna namn eftersom jag är något osäker på den saken

  19. Egon den Hemlige skriver:

   Sillen beställs nere på hoddorna vid Museet på Fiskhuset nr 38 till alla högtider som Julen, påsken och Midsommar!

   Ål givetvis på ett julabord!

   Jag gillar även en fint gravad lax.

   Köttbullar, prinskorvar och rökad skinka är självklart.

   Jag sitter här och blir hungrig!

   Jag kan även rekomendera Östarps gästgiveri om man vill ha ett redigt julabord!

  20. svenliljegrensr skriver:

   Egon/
   Ganska ovanligt med den rökta julskinkan. vanligare förr.
   Ål blir det inte på mitt bord. Även om jag älskar den!

  21. Egon den Hemlige skriver:

   Hmmm märkligt Sven att den rökta julskinkan är ovanlig, i alla fall för en skåning.
   Annars i övriga landet kör man med sockersaltad!

  22. svenliljegrensr skriver:

   Där ser man. jag använder aldrig rökt, eftersom jag har vuxit upp med sockersaltad och tycker bättre om den!

  23. Harald skriver:

   Sillen som man får vid hoddorna saknar jag varje år i förskingringen. När jag flyttar him blir jag nog stamkund där.

  24. Egon den Hemlige skriver:

   Harald

   All inlagd sill jag köper gör jag på hoddorna!

   Sven,

   Inget fel på sockersaltad, jag är faktiskt uppväxt med båda sorterna på vårt julbord!
   Den skånska(Malmöitiska) delen utav släkten och den andra ifrån Blekinge.

  25. svenliljegrensr skriver:

   Vi är så få att jag lägger in själv. Mest på saltsillfilé

  26. Harald skriver:

   Sven,

   Även jag gör allt själv men släkten är lite tråkig. Jag får bara göra tre sorters sill. Som mest har jag gjort åtta sorter.

  Kommentera