• Hem
 • RSS
 •  

  Ändrat mig.

  Jag har avstått från de senare årens läktarmöte. Orsak? Jag tror att det beror på att jag känt mig fjärmad från ämnet. Av olika orsaker. Jag är ganska gammal och tror egentligen inte att jag kan förstå. I någon mening sitter jag fast i mina värderingar och har haft svårt att ta in det jag ser hända på Stadion idag. Jag tar in det underbara, t ex det senaste tifot. Så kommer överraskningen. Samma ställe på Stadion agerar så att matchen avbryts, Stora ekonomiska konsekvenser för min klubb. En ung man får p g a sitt beteende ”betala” dyrt för sitt övertramp. Jag vill inte tänka mig in i en situation där någon av mina närstående skulle vara i samma situation.

  Vad är det jag ändrat? JO, jag tänker gå på läktarmötet på tisdag. Jag lovar att inte blanda mig i diskussionen, men jag är mycket spänd på hur diskussionen kommer att gå.

  Det finns en grundläggande fråga, eller ett par. Är det någon supporter till laget som vill att MFF skall förlora med 3-0 på grund av deras eget beteende. Om mitt svar är nej så är nästa fråga självklar. Vad får den som kastar smällaren att just kasta den?

  Vad är det jag inte förstår.

  De som bränner bengaler vet att det kostar. Varför bränner man? Stämningshöjande? För vem? Det påstås att spelarna vill ha bengaler. Är det på riktigt?

  Det måste vara så att det är för brännarnas egen skull eftersom effekterna är negativa för den klubb de är supportrar till och som de säkert älskar lika mycket som jag. Varför bränner inte alla som älskar MFF bengaler. Varför är det Kevin som springer in på plan. Vem är det som kastar starka smällare in på plan trots att han/hon är medvetna om konsekvenserna.

  Är det här generationsfrågan kommer in, eller är det ett allmänt rättsmedvetande som satts ur spel. Finns det andra bakomliggande orsaker som jag inte ser? Vad är det som gör att NN slänger bomber och att inte jag eller någon i min familj eller någon av mina vänner sätter sig över reglerna.?

  Ett alternativ för mig är att ge fan i det hela eller, som i detta fallet, gå på läktarmöte för att i någon mån försöka förstå det som händer! Om det nu finns rationella förklaringar. Men som framgår så har jag inga lösningar. Jag försöker förstå.

  39 svar till “Ändrat mig.”

  1. Per Mix skriver:

   Barn som inte blivit eller blir sedda går inte att förstå. Det gäller K såväl som de andra som kostar vår (och sin egen) klubb ett antal 100-tusen per år. Nu kommer K aldrig aatt ens kunna teckan ett mobiltelefonabonnemang (klart att mamma kan teckan ett åt honom, men inte han själv) och långt mindre låna till ett boende. Han kommer inte att kunna gifta sig eftersom det skulle kunna få förödande konsekvenser för familjen ekonomiskt (klart att man kan skriva allt som enskild egendom, men det blir körigt).

   Ett ”hemma-hos”-reportage om något år skulle kunna lugna ner andra i samma gruppering som han finns i. Han kommer att ha utmätning på allt över existensminimun under öveskådlig framtid. Skuldsanering? Ja kanske när han fyllt 30 eller så, men det innebär inte att han blir av med alla skulder inte. Bara att han kommer ner till nivåer där han kan betala tillbaks vad som är kvar.

   Kul liv den grabben kommer att få. Å andra sidan så är han inte så oskyldig som hans morfar gav uttryck i. han var trots allt inblandad i bråket/slagsmålet tidigare på eftermiddagen. Och var och en har faktiskt ansvar för sina egna handlingar.

   Jag hoppas att ett antal bengalbrännar också får betala vad de åsamkat klubben, där är det ju ”bara” fråga om 10 000-tals kronor, inte miljonbelopp som K åker på till MFF och Viasat (elelr vem som nu hade betalt för sändningsrättigheterna).

  2. Carlo skriver:

   Skulle de ha någon effekt om legendarer som Krister Kristensson, Puskas Ljungberg, Tejpen Björklund, Janne Möller, ja, självaste Kung Bo och många andra spelare, infann sig på ett läktarmöte?
   Jag tror det , eller jag vill tro det. Sådana som Sven och jag blir nog mera avfärdade som gnälliga gubbar som inte fattar ett skit och egentligen borde stanna hemma.
   Och tänk vilken dröm, vilken effekt ett inspelad film på en storbildsskärm från Milano. En film där Zlatan tar avstånd från våldsamheter i samband med fotboll. Ord som skulle vara gudaord för de som tror sig göra en insats för klubben genom att sabotera.
   Min mening är att spelarna har ett stort ansvar med sin idolstatus.
   Jag hoppas, nej kräver, att någon från dagens MFF-trupp ställer upp på läktarmötet.
   En mening från Daniel Andersson har störe effekt en ett helt föredrag från mig.

  3. Garpe skriver:

   Carlo – Men problemet är väl inte de som går på läktarmötena? Tror knappast Kevin Hagen varit där. Läktarmöten ska istället ses som något positivt där olika krafter ska samordnas.

  4. Carlo skriver:

   Garpe! Är det så? Har dålig
   kunskap om läktarmöte. Har aldrig besökt något.

  5. Helen skriver:

   Bra där Sven! Man behöver inte tycka lika eller ens ens förstå varandra, men genom att gå på ett läktarmöte visar du i alla fall en stor vilja att försöka förstå.

  6. Egon den Hemlige skriver:

   Helen
   Menar du att Sven inte har insikt i vad som pågår.
   Sven som är respekterad ifrån styrelserum till Roys hörna!

  7. Susanne skriver:

   Carlo: Japp, Garpe har helt rätt i sin beskrivning.

   Folk tycker inte att ”suck nu kommer gnälliga gubbar”, utan att det är kul att fler folk kommer – så vi får fler supportrar som kan ge sina perspektiv!

   Sven: Välkommen på tisdag!

   Kan även tillägga att de pyrotekniska arrangemangen inte är till för att folk själva tycker de är kul utan för att peppa spelarna till vinst. Annars skulle man aldrig göra det då de kostar klubben ekonomiskt. Sen får man tycka vad man vill om det.

  8. Helen skriver:

   Egon/

   Om du läser om blogginlägget så förstår du vad jag menar. Sven skriver själv i sitt blogginlägg att han förmodligen aldrig kan förstå vissa saker inom ultraskulturen. Det är självklart det jag syftar på.

   Varför så otrevlig ton?

  9. Egon den Hemlige skriver:

   Helen
   Var är jag otrevlig? Förklara dig eller lägg ner!

  10. snigel skriver:

   Jag tänker precis som du Sven för första gången besöka läktarmötet. Har inte heller någon avsikt att lägga mig i någon diskussion, men jag har blivit väldigt intresserad av vilka som är där, hur resonemangen går och vem som säger vad.

   Jag har i sig väldigt svårt att förstå varför man har suborganisationer och subgrupper i våra led. Jag antar att det hänger ihop med någon supporterromantik hämtad från England eller Italien, men förstår inte i sak vad som är poängen. Räcker det inte att tillhöra ”den stora väggen av kärlek”? Någon som fattar detta med Supras, Rex Scania o.s.v. får gärna förklara det för mig. Därmed inte sagt att någon sådan grupp ens har någon del av problemet.

  11. Jan Westergren skriver:

   Jag skrev en kommentar här efter händelsen om Supporter. Som supporter är man väl mån om laget och spelar som 12:te man för seger. Den här pågen är ingen supporter och inte heller bombkastaren. Poängförlusten eller t.o.m. 3 mål i baken kan va skillnaden mellan slutseger eller inte.

  12. david skriver:

   Nu hamnar vi i bengaldebatten igen, men det går inte att undvika.

   Susanne:
   Hymnen sätter igång, spelarna kommer in och är peppade till max och bara väntar på att få sätta igång. Vad hände sen, jo några bengaler tänds, domaren tar in alla i spelargången och de får vänta i fem minuter tills bengalerna är släckta.
   Hur tror du att det skulle peppa spelarna?

   Jag vet att någon spelare vid något tillfälle har sagt att de tycker bengaler är häftiga, men tror inte någon kan inbilla sig att de blir mer peppade av att behöva gå in i spelargången igen efter inmarchen.

   Bengaler tänds för att de som bränner och en del andra tycker det är häftigt och inbillar sig att det hjälper spelarna, det är min åsikt.

  13. Kalle skriver:

   snigel: Det är väl inget onaturligt att det finns subgrupper eller subkulturer i en så pass heterogen grupp som MFF-supportrarna utgör? Vi enas av att vi håller på MFF, men samtidigt har vi mer eller mindre enkelt att identifiera oss med andra supportrar. De jag har mest gemensamt med kanske jag t o m gör något extra tillsammans med? Det kan vara att vi kommer från samma ställe (typ MFF Support Hörby/Stockholm o s v), att vi gillar tifon (typ MT96), att vi enas av en viss syn på hur klubben på bästa sätt stöttas (typ Supras) eller att vi helt enkelt är ett kompisgäng som gillar att göra matchdagarna till något extra (typ Larssonligan).

   egon den hemlige: Om du inte kan se hur ditt inlägg kan uppfattas som tämligen negativt så tror jag inte att någon förklaring hjälper heller.

   david: Bengaldebatten tycktes gå alldeles utmärkt att undvika fram till dess att du drog upp den igen…

  14. Helen skriver:

   En väldigt nyanserad och tänkvärd krönika i bengaldebatten.

   http://1894.se/index.php/2011/05/13/en-kriminologs-perspektiv-pa-bengalfragan/

  15. Helen skriver:

   David/

   Någon spelare? Finns en undersökning gjord bland drygt hälften av lagets spelare och där säger sig 90 procent bli mer taggade av pyro på läktaren.

  16. Sven Liljegren skriver:

   ”Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två” (R Kipling, tror jag)

   Jag funderade på en sak. Om unitedsupportrar bränt bengaler i London, hade Man U tänt till mer?

  17. Carlo skriver:

   Så måste det vara. Att inte sir Alex tänkte på det.
   Men om nu 90 procent av spelarna blir mer taggade av pyro så anser jag det vara en brist på proffsighet. Nog fasen skall man väl begära att en elitspelare skall vara maxtaggad inför en match.
   Men om jag nu inte begriper den fantastiska inverkan som eld har på spelare så OK: Bränn bengaler. Spelarna gillar det och är därmed säkert beredda att ersätta sin arbetsgivare (MFF) för det ekonomiska bortfallet och vård av eventuella skador på personer i närheten av de stämningshöjande.

  18. Johan skriver:

   David, akta dig.
   Sådana inlägg rymms inte i yttrandefrihetens rum.

   Det skulle vara intressant med en aktuell undersökning utan vägledande frågor och tenentiös skrivning om spelarnas inställning till pyro idag.

   ”Skönt pågar nu får vi gå in igen och chilla lite innan vi börjar”
   ”Snälla tänd en bengal så att vi får avbrott i spelet”
   ”Jag är trött och behöver vila, skönt där tändes en bengal – 5 mins paus”

   Det är väl ingen som på allvar tror att detta kan få fortsätta,

   På fullt allvar har någon hävdat att bengalerna är en för MFF positiv intäkt i form av ett ökat antal åskådare och sponsorer som lockas dit av bengaler….

   Vore intressant om en bengalförespråkare sakligt kunde förklara anledningen till att det bränns bengaler som kostar MFF ett par hundra tusen per år!

   Lyft inte fram att spelarna vill ha det. Det argumentet är tunnt och håller inte idag!

   ”Återbygg en Vägg av kärlek”

   Framåt Malmö!

  19. Garpe skriver:

   Det finns ingen anledning att debattera bengaler eftersom de spelat ut sin roll.

  20. Johan skriver:

   Tack Garpe.
   Hoppas att vi kan lita på det….

   Men kom ihåg att vi också vill ha tillbaka bra trivsel för alla som går på ståplats!

  21. Sven Liljegren skriver:

   Garpe/
   Jag hoppas du har rätt, men vad får dig att tro det?

  22. Johan skriver:

   Hur som helst vore det mycket intressant om någon bengalförespråkare kunde klargöra drivkraften bakom användningen utan att komma dragande med det substansflyende argumentet om spelaruppbackning eller länk till ”gammal skåpmat”!

   No 12 enar de goda krafterna på ståplats!

   Framåt Malmö!

  23. Garpe skriver:

   Sven och andra

   Eftersom bengalerna ska vara stämningshöjade som får spelarna att tagga till. Nu får ju spelarna återvända till spelargången om en bengal brinner. Knappast en stämningshöjare då och noll syfte med att tända på. Ungefär som om ni ska ha sex och er partner säger att ”vänta lite. Jag ska bara skita först.”

   Och om det inte finns något syfte mer än att en del tycker om att det brinner så bör de försvinna. För mig får de gärna återkomma om det blir tillåtet på säker plats.

  24. Egon den Hemlige skriver:

   Väggen utav kärlek som Prahl myntade vill man ha tillbaka!

   Satt en gång med Järdler och Daniel Theorin på en Miffa match. Jag kan säga att vi såg inte mycket håkki utan pratade om NORRA STÅ oavbrutet!

   Theorin fick näsatn aldrig spela men det lät inte så när han berömde NORRA STÅ!
   Detta innan bengalernas genombrott som stämningshöjare märkligt nog!

  25. Helen skriver:

   Johan, och ni andra/

   De flesta svar på era frågor finner ni i den här intervjun med Supras.

   http://www.svenskafans.com/fotboll/Supras-Malmo-i-en-stor-intervju-Pyroteknik-framjar-lagets-prestationer-375602.aspx

   Har ni andra frågor till dem föreslår jag att ni kontaktar dem och ställer dessa. De finns på läktarmötet imorgon, vet ni inte vem ni ska prata med så kan jag förmedla kontakt. Annars har de en hemsida dit det går utmärkt att mejla frågor.

  26. Johan skriver:

   Det är gamla länkar hit och dit.
   Men det är NU som gäller!
   Varken MFF-ledning eller spelare vill längre ha skiten.
   Inga åskådare eller supporters heller.
   Förutom en liten klick.
   Angelägna frågor:
   1. Vad driver då er bengalförespråkare att fortsätta bränna?
   2. Är ni beredda att hosta upp de kulor det kostar eller ska på sedvanligt sätt andra stå för fiolerna?

  27. Garpe skriver:

   Johan

   Om du bor i Malmö så är det lättast att gå på läktarmötet imorgon då ultrasgrupperna garanterat är där. Jag tror inte att Svens blogg är rätt media för den diskussionen. Lättare i så fall på mff-familjen.se

  28. svenliljegrensr skriver:

   Garpe/
   Man kan väl disutera även på min blogg!
   Själv använder jag aldrig MFF-familjen och sedan tre veckor inte heller Svenska fans forum Himmelriket. På min blogg kan jag i lugn och ro föra fram det jag känner. De som vill ta del kan göra det. Jag har 700-1000 klickar varje dag. På ett forum försvinner mina åsikter.

  29. Garpe skriver:

   Sven! Missförstå mig rätt! Det sitter inga från ultrasgrupperna och skriver på din blogg men MFF-familjen är nog det forum de huserar mest och om man vill debattera med dem tycker jag att det är lättare att nå dem där de är.

   Din blogg är utmärkt. :)

   Himmelrikets artiklar håller hög klass men deras sax är av Göbbelsart så där skriver inte jag heller mer.

  30. Johan skriver:

   Garpe – jag vill ha en sansad diskussion – och är nyfiken på deras argumentering.
   ”Brännepågarna” är väl välkomna hit eller hur Sven?

  31. svenliljegrensr skriver:

   Alla är självklart välkomna hit! Allt annat vore ju absurt! Jag har bara stoppat ett inlägg på sex år!
   MFF.Familjen läser jag aldrig. Jag har svårt med forum med trådar. Därför hamnar jag aldrig där.

  32. P-A Winberg skriver:

   David, Garpe, Johan och Egon et al,

   Kan inte vara mer enig med er och det ni skriver!

   Måste ha varit extremt stämningshöjande för spelarna att behöva lämna planen innan avspark i tisdags efter en sagolikt röststark Hymningsinmarsch och ett magnifikt tifo signerat MT96!!

   Undrar om Bosse och Puskas taggat till lite extra om det tänts litta fyrverkeri på läktaren på deras tid?

   Att sedan fortsätta argumentera för bengaler och uppdelningen på läktaren mellan div. supporterfalanger efter vad som som skedde i tisdags är fullständigt obegirpligt för mig.

   Länkar hit och länkar dit men två saker kvarstår;
   – Det är olagligt att bränna bengaler på läktarna!
   – Bränner man likväl bengaler på läktarna får MFF dryga böter!
   Det finns inga som helst motargument mot de två påståendena.

   Varför kan man inte bara få lov att gå po match utan att det ska vara en massa tjafs om vem som sjunger högst eller är bäst supporter? Är det något fel i att bara vilja vara där för att se MFF spela fotboll?

   Har varit på så många bortamatcher genom åren för att kunna blunda för att vi har haft ett groende problem inom våra led, sedan kan Supras och Ultras och allt vad dom kallar sig påstå något annat. Kan tex inte förstå varför det ska vara så nödvändigt för de här falangmedlemmarna att täcka för sina ansikte och gå i neutralt svart när vi är på bortaplan!?

   Tror tyvär MT96 och deras sparbössor kommer att råka illa ut efter det här också då gemene man som inte är MFF-nördar som vi är drar alla sk. Supportergrupperingar över en kam.

   Mög är det här,! Kan inte en del individer sluta försvara det löjliga påfundet att det ska finnas gruppering X och Y på läktaren med deras egen glorifierande agenda?. Varför kan vi inte bara gå och se MFF spela boll? Det gjorde jag för 40 år sedan och det var minst lika kul då som nu!

  33. Egon den Hemlige skriver:

   P-A Winberg,

   Härlig kommentar,
   Varför kan vi inte bara gå och se MFF spela boll? det gjorde vi för 40 år sedan och det var minst lika kul då som nu!

   Klockrent, P-A!

   Men väggen utav kärlek på Norra är ändå något som spelarna verkligen älskar!

  34. Helen skriver:

   För eller emot bengaler tror jag till stor del är (och nu generaliserar jag grovt) en generationsfråga. Den yngre generation som står på ståplats idag är uppväxt med teve och Internet, de har sett sydeuropeisk fotboll och inspirerats och fascinerats av ultraskulturen. Saker förändras på 40 år.

   Tror också (och nu pratar jag inte bengaler) att den tuffare stämning som många upplever på Stadion präglas av det samhälle vi lever i. Jag menar varenda dag är det bomber, beskjutningar och annat som händer i Malmö. Att Stadion skulle vara en fredad zon är rätt naivt att tro.

   Skärpt lagstiftning och hårdare straff i all ära tror jag det är dags att man på allvar börjar jobba mer i förebyggande syfte. När jag var ung fanns det fritidsgårdar att gå på, idag har de flesta lagts ner. Bortsett från matcherna har MFF-supportrar, sedan MFF Support fick lägga ner sin butik, inte ens någon samlingspunkt där man kan träffas för att prata, köpa bortaresor och liknande. Skulle vilja se någon form av aktivitetshus där MFF-supportrar kunde träffas för att fika, måla flaggor, köpa bortaresor, se på matcher tillsammans när man inte har möjlighet åka på bortamatcher, etc, etc. Det finns många exempel på vad man skulle kunna göra, men jag tror det är oerhört viktigt att inte bara förbjuda och straffa utan även jobba förebyggande så att sådana här saker inte händer.

  35. Johan skriver:

   ”Det finns många exempel på vad MAN skull kunna göra”

   Jamen, då är det ju bara att köra igång.
   Snacka inte så mycket utan dra upp planerna och verkställ ett aktivitetshus om du nu tror att det är det som saknas.

   Genom DI:s beslut ser jag frågan om oönskad läktaraktivitet som utagerad.

   Nu kommer det istället att handla om att ”bevara ståplats”.
   Bengalfrågan har öppnat rejält för frågan om ståplats vara eller icke-vara.
   Graven för ståplats har börjat grävas!
   Väldigt olyckligt och hotande för hela vår fantastiska tifokultur.

  36. Fred Oxenby skriver:

   Jag såg inte matchen. Det är jag glad för. Men vi satt ett gäng glada trogna MFF-supportrar
   på Rhodos och försökte följa matchen via direktrapporter. Vi blev naturligtvis oerhört ledsna över vad idioter kan åstadkomma.
   Vill man påstå att laglydighet är en generationsfråga, då är man bra långt ute och cyklar.
   Man har liksom sällskap med den som glorifierar brott (här generaliserar jag kanske lite).
   Ståplats vara eller inte vara är nog ”inte vara” fr.o.m nästa säsong. I år finns 2.25 miljoner kronor i sålda ståplats-årskort. Så glöm att dom försvinner i sommar.
   Nu skall ju en gammal stolle som jag hålla truten, så då gör jag väl det.

  37. Fred Oxenby skriver:

   Och en gamling som inte kan räkna heller. 4 miljoner rör det sig om

  38. Garpe skriver:

   Helen

   Men tös! Du är fortfarande ung. Dra inte på dig en tantroll för den passar dig inte. :)

   Men bengalfrågan är väl utspelad Helen? Visst var huvudargumentet att de förhöjde stämningen men som det är nu med avbrutna matcher och spelarna tillbaka till spelarutgången så är det ju bara så osexigt som det kan vara? Ungefär som jag skrev ovan i lite ofina ord.

   Om det står och faller med att man växt upp med Internet (Haft det själv sedan 96 och PC sedan 86) så är det ju inget hållbart argument överhuvudtaget. Eller hur Helen?

   Alltoing faller i sönder av sig själv och om det kommer bengaler efter detta så l’är i alla fall jag bli tokgalen och gå amok för då talar vi inte om supoprt utan enbart om egotrippade influenser från de som älskar det.

   Däremot kan jag tänka mig frizoner där man får tända på under säkerhet OM Svff går med på det för det finns ingen anledning för MFF att betala böter föär något som enbart tillfredsställer en liten procent av åskådarna och där spelarna inte får någon impulshöjande effekt.

  39. svenliljegrensr skriver:

   Nu har jag varit på mötet! Skrivit ett kort inlägg färifrån

  Kommentera