• Hem
 • RSS
 •  

  Nu drar det snart igång.

  Allsvenskan i fotboll, 2011, är det kul att spekulera om.

  Till att börja med har flera lag satsat på köp och värvningar som är både spektakulära och ibland också väl genomtänkta. Jag kan nämna både IFK Göteborg och AIK. Elfsborg också. Så här i förhand är det kanske det tre lagen som tillsammans med Helsingborgs IF kommer att göra upp om andraplatsen. Det blir trångt och mycket kamp om topplaceringarna.

  När det skrivs om fotboll i allmänhet och fotboll i Allsvenskan i synnerhet, så blir det ofta med känsla och kärlek eftersom ingen har alla förutsättningar för att kunna tippa slutställningen. Just nu verkar det som att MFF har den trupp man kommer att arbeta med under den allsvenska säsongen. Med detta sagt finns det utrymme för försäljningar när transferfönstret öppnar i sommar. MFF har ett antal spelare som mycket väl kan vara attraktiva på den internationella marknaden. Då måste Norling/ågren ha en plan för att stärka upp truppen.  Det är inte längre Västeuropa och Turkiet. Ryssland och andra länder i räjongen kan också bli marknader. Snart knackar Asien på dörren. Kanske inte överlag med med samma nivå på övergångssummor, men höga nog för att kunna locka en och annan spelare från Allsvenskan. Eftersom MFF är toppklubben i Sverige så har klubbar utomlands ögonen på vår klubb och Norlings spelare.  Det är läge för högsta beredskap.

  Nu har jag sett några träningar och ingen match än så länge, så det är svårt att vara klar med tipset , men på fredag är det en match mot Odense på IP. Tyvärr dras reuppen med skador och sjukdom, men så är det under ett fotbollsår.

  Tippa laget är svårt, men nog får både Dahlin och Noring spela.

  Högerbacken med en Ulrich som inte är spelbar kommer att visa visa Stenströms status i truppne. Väljer RN Miiko på högerbackspositionen så visar det på att allt arbete Filip lagt ner tills nu inte riktigt räcker till. Men som någon sade vid staketet idag: ”Han, Filip, är fortfarande ung och kan fortfarande ta nödvändiga steg. Mittbackspositionen har en så gott som fullfjädrad back av internationellt snitt. Pontus. P kommer i år att se mer till laget nu när han visat vad han kan även mot internationellt motstånd.

  Mittbackspartner.? Hjärtat säger Jasmin, en av mina personliga favoriter, men jag vill att han tar det lite lugnt. Medicinskt är han friskförklarad, men efter hans långa period av rehab, behöver han antagligen ett lite försiktigt matchande under första halvan av allsvenskan. Det är väl 11-12 matcher innan EM-uppehhållet. Efter det bör vi ha vårt framtida landslagsinnermittbackspar klart. PJ+JS.

  Tills dess knackar Helander på dörren. Kör hårt på träning. Bygger själv. Ambitiös. Se upp! Stjärnskott  blixtrar till. Sen har vi Markus Halsti. Också en favorit hos mig mycket beroende på hans personlighet och lojalitet. Han har en bra passningsfot och är i mina ögon är något underskattad. Jag kan ibland se svagheter hos Markus Halsti, men på det hela taget en mycket habil spelare.

  Vänsterbacksplatsen är självklart vikt för Kubitski. Egentligen skall jag se på hela vänstersida på en gång. Miiko har, som jag ser det, tagit ansvar och förbättrat sin fysiska status, kondition  snabbhet m m , till en ny nivå, vilket jag tror att han blir en utmanare till både Ricardinho och Jimmy D. Miiko A har förutsättningar att göra ett av ett par genombrott i år. Halsti är uppbackning både centralt och på kanterna. Värdefullt.

  Innermittfältet då? Det är väl få i Sverige som har det så bra förspänt på den positionen.

  • Ivo Pekalski,
  • Wilton Figueredo
  • Erik Friberg
  • Simon Thern
  • Nazari
  • Daniel Andersson

  Med den besättningen bör Norling och hans mannar aldrig brottas ner i en mittfältsmatch. Möjligheterna är många.

  Nu är vi på högerkanten. Backsidan; där är Ulrich fortfarande obestridd. Bubblare är Filip Stenström och Miiko A.(?). Jag undrar hur Filip känner det. Han har jobbat sina år för Rakel. Kommer han att ta steget att bli ersättare för ”Gammeldansken”. Jag hoppas verkligen det.

  Nu är vi framme i anfallet.

  • Ranegie
  • Daniel Larsson
  • Dardan
  • (Wilton)
  • en lärling

  Här är jag väldigt kluven. Ranegie känns självklar. Skyttekung ifjor och bär ett tungt lass under kommande säsong. Min första gissning är att Wilton kommer at ligga som släpande forward bakom Mattias. Sen finns Dardan och Alex och Milosevic.

  Tankar en kväll när jag funderar över det kommande året!

   

   

   

   

   

   

   

  5 svar till “Nu drar det snart igång.”

  1. h@rnis skriver:

   Kul att läsa dina tankar Sven!
   Här kommer mina ang laguppställningen i år:

   Målvakt: Är inte Dahlin skadad så står han. Annars är Noring en perfekt reserv (lär möjligen stå Svenska cupen).

   Högerback: Gammeldansken kommer att spela så länge han är frisk och hel. Miiko lär ta platsen nu på försäsongen framför Stenström vars utveckling inte anses tillräcklig.
   Mittback: Jansson är given, hoppas Sudic tar den andra platsen efter sommaruppehållet. Fram tills dess lär Halsti spela.
   Vänsterback: Ricardinho utan tvekan. Miiko som reserv vid skador / avstängning.

   Höger/Vänsterytter: Hamad och Durmaz. Miiko, Friberg eller Thern som backup vid avstängningar.
   Innermitt: Detta blir en delikat fråga för Norling! Som det har sett ut på försäsongen har han valt Thern och Friberg och de har imponerat. När Ivo är helt frisk så spelar nog han och Friberg tillsammans. Tror inte D Andersson kommer att behövas på ett redan starkt innermitt.

   Anfall: Inget snack om saken, det blir Ranegié och D Larsson. Dardan som första ersättare och sedan A Nilsson. Tror inte Norling kommer att spela med Wilton som släpande, han vill ha två anfallare (även om Ranegié redan är inkörd i spelsättet med ensam anfallare). Wilton tror jag kommer att få nöta mycket bänk i år.

   Det är vad jag tror om årets uppställning!

  2. svenliljegrensr skriver:

   h@rnis/
   Vi får se. Det där med Wilton som släpande tror jag på.

  3. h@rnis skriver:

   Wilton spelade ju så under Norling när de var tillsammans i AIK så jag tror absolut att han skulle kunna klara av rollen. Och jag tror att Ranegié kommer mera till sin rätt när han spelar ensam anfallare, han har tydligtvis spelat så under större delen av sin karriär. Nackdelarna med en sådan uppställning är att D Larsson ej får plats i startelvan och man förlitar sig på att Ranegié ska kunna spela alla matcherna under året. Så om han är skadad får man gå tillbaka och spela med två anfallare igen och sätta Wilton på bänken.
   En annan nackdel med den uppställningen är att det kan bli för få spelare som kommer med i anfallen, det såg vi när det experimenterades med denna uppställningen under början av Roland Nilssons tid som tränare.
   Så, för att summera fördelar/nackdelar med Ranégié ensam på topp med Wilton som släpande:

   Fördelar: Både Ranegié och Wilton är vana vid att spela så.

   Nackdelar: Förlitar sig för mycket på Ranegié. Kan bli för få spelare med i anfallen.

   Men men, vi får se vad Norling bestämmer sig för!

  4. Egon den Hemlige skriver:

   Det är två spelare jag verkligen önskar ska få sina riktigt stora genombrott under våren och blomma ut är D.L och Durmaz.
   Ingen skulle bli gladare än jag!

  5. Johan skriver:

   Kassören kan nog matcha din glädje!

  Kommentera