• Hem
 • RSS
 •  

  Ordbruk

  Varför finns fortfarande ordet rasism i bruk när det gäller människor? Alla människor tillhör samma ras. Det är väl fastlagt en gång för alla.

  Jag vet att jag har många kloka läsare.

  Hjälp mig här..

  Skulle inte diskussionen bli enklare om man slutade använda rasbegreppet.?

  8 svar till “Ordbruk”

  1. Garpe skriver:

   Mycket bra där Sven och jag har själv funderat i samma banor flera gånger. Ordet rasism är lika förlegat som ”rasism” i sig eftersom det just inte finns några raser. Det är fastställt via DNA. Rent biologiskt så vi ju en art – Skulle en afrikan då vara en underart eller en cultivar? Det kan inte jag svara på då jag inte är biolog.

   Men alla, oavsett ålder, känner till det som skedde i Tyskland för 70 år sedan och har hört uttryck som rasens renhet och alla tar avstånd från det, förutom Le Pen och en del andra verklighetsfrämmande männsikor. Därför är det lätt att använda ord som rasism fast det då egentligen var en religons- och kulturutrensing. För mig ter sig oret rasism därför lite populistiskt.

   Men en sak har allt detta gemensamt och det är rädslan för sådant man inte käner till. Det är mer rationellt för hjärnan att stoppa oliktänkande, eller månniskor från en annan kultur i ett fack.

   Man kan t ex höra att invandrare gör si och invandrare gör så men allvarligt talat: Hur kan man sätta samma stämpel på en invandrad akademiker från Iran som på en invandrare från landsbygden i Afganistan? Det skiljer fler mil mellan dessa ovanstående än det gör mellan en helyllesvensk och akademikern.

   Därmed är vi tillbaka på ruta ett om varför det finns ett ord som rasism när det inte existerar några raser och jag har lika svårt att svara på det. Ordet rasism borde bytas ut mot främlingsfientlighet, eller främlingslära eller varför inte antikulturist?

  2. Enberg skriver:

   Haller med dig helt har Sven, och aven Garpe ovan. Diskussionen skulle inte bara bli enklare, den skulle helt plotsligt bli intressant och dessutom relevant. Nar orden ”rasism/rasist” anvands slentrianmassigt tystas tyvarr aven en annars meningsfull diskussion om samhallsvarderingar och kulturrelativism.

   Om vi skulle lyckas med att flytta diskussionen fran en meningslos defionition av ”ras”/hudfarg/geografiskt ursprung och istallet fokusera pa kultur och varderingar tror jag att vi kanske till slut kan ha en vuxen och intelligent samhallsdebatt.

  3. krlkm skriver:

   Jag tror att man använder ”ras” från officiellt håll i USA.

   Att begreppet rasism används är inte konstigare än att begreppet intelligent design används eller att vi kan tala om dinosaurier, trots att de inte finns längre. Tankar går att tänka även om de inte är verkliga.

  4. krlkm skriver:

   För övrigt verkar det som om kommentarer till det senaste blogg-inlägget, ”Förvåning”, inte går fram.

  5. Enberg skriver:

   krlkm – stammer att ”race” anvands fran officiellt hall har i USA. Vid senaste folkrakningen 2010, t.ex. fragade den federala regeringen mig vilken ras jag och andra i mitt hushall tillhor.. Vill aven minnas att den daterade benamningen ”Negro” var ett av alternativen.

  6. svenliljegrensr skriver:

   Vi pratar om olika saker.
   Det finns bara en ras.
   Det kan vi vara överens om. .

   Varför man kallar det rasism när man påstår saker om personer som kommer från andra ställen i världen, men som är av samma ras som vi alla är. det är det jag vänder mig mot.

  7. krlkm skriver:

   Rasism är när man, trots att det inte stämmer, delar in människor i olika raser och baserat på det ger olika människor olika värden. Det finns fortfarande människor med sådana åsikter.

   Dessutom grumlas det av att det i praktiken inte är någon större skillnad på om man talar om att människor av den judiska rasen är si och så och hör inte hemma i vårt land, eller om man säger att muslimer är si och så och hör inte hemma i vårt land.

  8. Jonas skriver:

   Ras används mycket riktigt av t ex myndigheter i USA vid olika undersökningar, dock är innebörden av ordet, som ofta i engelskan, inte alltid helt korrekt tolkat av oss i Europa. I de flesta (finns säkert undantag) fall åsyftas socioekonomiska faktorer, klass o dyl. Typ som att fråga oss om vi är svenne eller borgare etc. Nu kan man ju tycka det är en konstig fråga och att det är mer relevant att fråga om inkomst etc. Men, i många fall är man intresserad av vad folk ”uppfattar” om sig själva. T ex vilken folkgrupp man anser sig tillhöra.
   Och vi använder t ex ”hets mot folkgrupp”i officiella och juridiska sammanhang. Så rasism är ett slarvigt uttryck som är på väg bort skulle jag vilja påstå. Men språket ändras ibland långsamt.

  Kommentera