• Hem
 • RSS
 •  

  Sådant man inte förstår.

  Varför byggs det inte fler hyresbostäder ? Kön till den typen av bostäder är megalång. Framförallt i närheten av de större städerna.

  Jag sneglar lite på byggnormerna. Kanske är dessa krav i överkant. Lägre minimikrav. Jag har tvättstuga i källaren, ingen diskmaskin.

  T ex finns det områden nära centrum i Malmö som skulle kunna tas i anspråk. Förtätning. Reepalu som är arkitekt måste väl ha idéer om detta.

  Någonstans har det gått fel.

  Jag minns när miljonprogrammet sjösattes. Vilken lycka och lättnad när det plötsligt gick att få en bostad.

  Snart är vi väl tillbaka där ungdomar som kommer till stan för jobb får bo inneboende.. Innan min första egna bodde jag hos flera olika damer som hyrde ut rum. Hårda villkor och vilken tur att Simhallsbadet fanns.

  Finns det ”inneboende” idag? Andrahand hör man om, men inneboende? Tror inte det. kanske i Lund.

  Privata fastighetsägare kan man väl inte hoppas på?

   

  17 svar till “Sådant man inte förstår.”

  1. Stadiongatan skriver:

   Jag håller med dig.

   Dessutom måste det som byggs ha lägre kostnad än vad som är fallet idag. Jag tycker personligen att priserna på allt nybyggt är vansinnigt. I de flesta branscher så kapar man kostnader genom ny teknik, produktivitet men i byggbranschen verkar inte det gälla. Där går priserna upp hela tiden. Snart är allt så dyrt så ingen har råd att bo där, trots ränteavdrag, bostadsbidrag etc..

  2. Harald skriver:

   Hyresrätten behövs.

   Utan hyresrätten hade jag nog aldrig fått råd att lämna mitt studentrum.

  3. Martin skriver:

   Genom att bygga bostadsrätter vill man locka till sig folk med pengar till ett område. Detta kommer att dra med sig affärskedjor och ganska snart har fastighetsbeståndets värde ökat kraftigt. Detta kallas gentrifiering och är svårstoppat. Just nu ser vi det hända runt Möllevången med nya bostadsrätter på gång och en kedja (Subway) som precis slagit upp portarna. Själv ogillar jag gentrifiering eftersom det tränger ut folk från centrum samtidigt som det blir alltmer likriktat inne i städerna. Numera är det ju faktiskt nästan samma affärskedjor och samma sorts människor man ser i alla Europas städer tycker jag. Tradigt. Fram för mångfald och antikapitalism!

   En annan anledning till att det inte byggs hyresrätter är att det är mer lönsamt för byggföretagen med exklusiva bostadsrätter. Marginalerna är för små för billiga hyresrätter och därmed är det nästan omöjligt att få någon att bygga dem.

  4. Lotta skriver:

   Klart att det finns inneboende! Din egen dotterdotter bodde ju inneboende i samma hus som du. Många, många här i Lund bor inneboende, så ja..det finns mycket av det.

  5. svenliljegrensr skriver:

   Lotta/
   Jag tänker på när jag var inneboende i ett litet rum ofta hos en ensam dam som behövde utöka sin inkomst. Man var väldigt övervakad och begränsad. Zabinas var något annorlunda. Mer andrahandsboende, nästan.
   Jo, det finns nog fortfarande, det inser jag.

  6. Kristin Eckerlund skriver:

   1966 bodde jag inneboende på St Södergatan i Lund. Det var en fyra, som ägdes ? av ett ungt par. Ytterligare en tjej bodde likadant i ett likadant rum,liten bit i deras kylskåp och en toa, duschade gjorde man inte lika mkt på den tiden. En gång upptäckte vi deras hyresavi och vi förstod då att vi till stor del finansierade värdparets boende. Detta i kombination med att jag en gång möttes av en lapp i hallen:”dammsuga upp spåren efter dig” gjorde att jag tog cykeln ( låghjuling, som senare blev stulen) till AF och fick på anslagstavlan syn på ett rum på Klostergården, tillsammans med tre andra studenter. Killen som stod för lgh hade bestämt sig för att bli rik, liksom pappan, och sysslade med att smälta ner silvermynt och vi fick hjälpa honom att tvätta mynten innan han lämnade dom ifrån sig! Det är sant! Den riktiga ljusningen kom när man sen byggde alla fina fyrklöverhusen på Norra Fäladen, vilken lyx. 16 kvm inkl kök och toa/ dusch, möblerade med Gärsnäs möbler, egen ingång och städning 1g/vecka!
   Roligt att minnas! ( dessförinnnan hade jag bott inne på tre andra ställen i Ystad).

   Kristin,65, 15 km norr om sthlm, där en etta idag kostar nästan 10 ggr det relativt stora hus vi köpte två år efter (1974) vi lämnade Norra Fäladen!

  7. david skriver:

   Det kan vara en de att bygga hyreslägenheter där det inte finnas diskmaskin, handduksvärmare, golvvärme i badrummen och med gemensam tvättstuga i källaren. – men frågan är hur mycket billigare det skulle bli. Jag är absolut ingen expert, men jag tror inte det är ”lyx-sakerna” som är kostnadsrivande och jag tror inte man vill ha sämre isolering, fönster och liknande.
   Jag kan tänka mig debatten som skulle bli om man gör verklighet i att bygga hyreslägenheter med Sämre standard”, jag är ganska säker på att det skulle låta ungefär så här ” Nu ökar man klassklyftan – de som inte har råd att köpa bostadsrätt tvingas bo i sämre lägenheter”

  8. Garpe skriver:

   Har man bostadsrätt så sköter man den och fastigheten ökar i värde. Hyresbostäder? Har ni sett hur folk skitar ner och förstör där? De fastigheterna sjunker i värde.

   Men jag håller med om att det behövs många hyresrätter då det bara är ett fåtal som har råd, och får kredit, med/till bostadsrätter men att skylla det på byggbranschen som Stadiongatan gör går ju inte alls.

   Det är ju inte som en TV som man säljer utan man hyr ut och oftast förfaller husen pga olönsamhet. Ett sätt att lösa detta är ju att höja hyrorna kraftigt men dels är det inte tillåtet och dels tar det bort ett stort syfte med just hyresrätter.

   Detta nåste vara riksdagens ansvar men tror ni att de kommer att subventionera hyresrättsfastigheter i en tid då de istället ser till att hyresrätter omvandlas till bostadsrätter?

  9. svenliljegrensr skriver:

   Kom igen med idéer om hur bostadsfrågan skall lösas. Vi är ense om att det finns ett problem.

   Kanske en förändring av byggnormen kan vara en del av lösningen.
   Garpe/
   Det måste väl gå att undantaga kommunalt ägda hyresrätter. Jag tycker det är absurt att hyresfastigheter byggda med kommunala medel blir bostadsrätter! Varför?

  10. P-A Winberg skriver:

   Sven,

   Länkar till ett alternativ som de försökte prova i Lund. Ja, vem kan bo på 10 kvm i längden men initiativet är gott.

   Nu stoppas det för att det inte är röreslehindratanpassat. Trams! ”Kan inte alla bo där ska ingen bo där”

   Lund är väl den stad i Skåne där ett inneboende alternativ tas emot som lyx och så stoppas initiativ som detta. Fånigt!

  11. svenliljegrensr skriver:

   P-A/
   Jag förstår det, men då får man lösa det. Det är inte så att allla lägenheter är anpassade för alla. Men behöverinte vara det heller.

  12. Jonas skriver:

   Inför marknadshyra istället för bruksvärdeshyra så kommer fler hyresrätter att byggas och bostadsköerna försvinna. På en fri marknad är utbudet och efterfrågan i jämvikt.

  13. svenliljegrensr skriver:

   Kan du utveckla lite.?

  14. Jonas skriver:

   På en fri marknad där fastighetsägarna själv hade fått sätta hyran hade det varit lönsamt att bygga hyresrätter och då hade bostadsköerna försvunnit. För andra produkter och tjänster styrs priset av efterfrågan men på denna reglerade marknaden är efterfrågan stor eftersom hyran är för låg. Folk klagar på att hyran för hyresrätter är för hög men på en fri marknad hade den varit mycket högre. Du hör aldrig någon som säger att en tv är för dyr. Om du inte har råd med den senaste och finaste tv:n så får du köpa en fulare och äldre tv. Detsamma skulle gälla för hyresrätter på en fri marknad. Om du inte har råd att hyra en fyrarummare mitt i centrala Malmö så får du hyra en etta på Rosengård eller något annat område som inte är så attraktivt. Precis som med allt annat som får folk anpassa sig efter sin plånbok.

  15. krlkm skriver:

   Problemet är att det leder till mer segregation.

   Men det här är svårt; jag vet ingen som sitter på riktigt bra svar. En del politiker skulle gärna lämna fältet fritt till marknaden, men vågar inte. Reinfeldt var inne på det härom året men fick retirera illa kvickt.

  16. Daniel skriver:

   Tycker det är roligt när marknaden refereras till som den heliga graalen som löser alla problem. De fall där man bevisligen sett att marknaden inte fungerat ingoreras likt den den tavlan med de tre aporna, ”jag hör inte, jag ser inte och jag säger inget”…

  Kommentera