• Hem
 • RSS
 •  

  ”Ett Drömspel” av August Strindberg.

  Vi såg denna föreställning igår. Jag skall på en gång erkänna att jag inte är någon teater habitué eller kännare av Strindberg och det var kanske därför jag verkligen sitta på helspänn under den drygt en timme långa föreställningen.

  Vi pratade en del om föreställningen efteråt och blev någorlunda överens om att den i stora delar är lätt att ”förstå”. Överförbart till mitt eget liv och livet omkring mig. Den sammanfattar glädjeämnen och våndor för oss människor på ett ”förståeligt” sätt. Ont/gott. Fult /vackert. Glädje/ sorg. Enskilda vardagssituationer som man känner igen sig i.Små händelser för stora konsekvenser o s v.

  I andra delar hänger jag inte med riktigt även när jag sitter på helspänn och mina hörapparater fungerar.

  För mig och Ingrid var den väl värd besöket.

  http://www.malmostadsteater.se/pa_scen/aktuella_forestallningar/876/

  http://www.skanskan.se/article/20120309/NOJE/703089840/-/ett-dromspel-pa-intiman

  ”min inledande tveksamhet ersätts av ett stilla jubel i bröstet. Det fungerar, Strindbergs ord behöver ingen grannlåt. Jag sitter på helspänn och låter texten landa i mig. Och insikten om att det är synd om människorna går liksom in i mig. Drömspelets karaktärer kommer också plötsligt väldigt nära, kanske för att de är så alldagliga. /…/ Ja, faktum är att Strindbergs drama blir väldigt verkningsfullt i Horns nakna, nedtonade iscensättning. Den är intelligent, rytmisk och närvarande, en lycklig krock mellan då och nu. Jag tror August hade gillat den.
  Sydsvenskan

  Jacob Nordquist som den evigt väntande officeren gör en frenetisk insats i växande förtvivlan och Hans-Peter Edh är till sin fördel i flera roller och har bl a en lysande scen som sadistiske magistern. Bo-Christer Hjeltes sorgsna röst klingar ödsligt i slutscenerna… Intensiteten bygger på kontraster och rytm. Kjersti Horn har lyckats bra med tempo och variation. Det komprimerade formatet skapar ökat eftertryck åt de anklagelser som riktas mot själva livet.
  Skånska Dagbladet

  Regissören Kersti Horn verkar ha litat helt till sina skådespelares gedigna yrkeskunnande och resultatet blev strålande. Det som först kändes som lågbudget höll en hög standard.
  Tidningen Kulturen”

  Ett svar till “”Ett Drömspel” av August Strindberg.”

  1. Harald skriver:

   Jag är ingen Strindbergsentusiast och definitivt inte teaterintresserad men jag vill se ”Ett drömspel” i år. Fast då på Nya Stadion och av himmelsblått samt under våra bortamatcher.

  Kommentera