• Hem
 • RSS
 •  

  Avreglering. Var det bättre förr?

  Var det bättre förr när det fanns apoteksmonopolet.? Idag har jag varit i Eslöv och handlat. Jag hade planerat ett besök på apoteket som jag tog efter Systembolaget. På monopolbolaget var tre kassor öppna och det fanns tre kunder i dessa kassor. Obefintlig kö.

  På det avreglerade apoteket var två luckor för receptbetjäning öppna nr 60 betjänades och jag fick 75. När jag såg 75 på lappen så gick jag och uppsökte ett annat apotek där det inte fanns en enda kund.

  Kan man dra slutsatser av detta ang monopolen vara eller inte vara. Är avregleringar alltid av godo? .

  Det man kan säga om apoteksavregleringen är att det blivit fler apotek och att servicegraden har ökat, men att jag av egen erfarenhet vet att sortimentet inte är lika omfattande längre. Ett par mediciner jag behövt är numera beställningsvara.

  Det är heller inte så att receptförskrivningarna ökar för att det finns flera apotek, vilket borde, tillsammans med ökat öppethållande, leda till högre priser och/eller nerläggningar av butikerna.

  32 svar till “Avreglering. Var det bättre förr?”

  1. Harald skriver:

   Avregleringar finns det plus och minus med.

   Systembolaget gillar jag, brett utbud och viss koll. Igår när jag var inne var det en tjej som inte kunde styrka åldern och då blev det inte köpa av. Bra, även om jag tror att hon skulle ha klarat sig med leg.

   Jag är lite skeptisk till avregleringen av apoteket. Det bör inte finnas något intresse av att prångla ut en massa medicin i onödan till folk. Det finns ju ganska många som övermedicinerar.

  2. svenliljegrensr skriver:

   Det är väl i huvudsak ett läkaransvar hur mycket medicin som skrivs ut.

  3. Per Mix skriver:

   När jag bor i storstan, alltså Göteborg, så var det ok tidigare också. Men alla bor inte i storstan. På landet, i en kommun med 18 000 innevånare, hade vi drygt 6 mil enkel resa till apotek innan avregleringen efter kl 18. Nu har vi 5 km. Jag har kört för våra grannar mer än en gång de 12 milen tidigare. Klart bättre för de gamle här numera.

  4. Per Mix skriver:

   Harald
   Det fungerar inte så. I Sverige har endast läkare (i viss mån tandläkare) förskrivningsrätt. Apoteken ser bara till att vi får ut receptbelagdt.

  5. krlkm skriver:

   Per Mix,
   Det kommer finnas både positiva och negativa effekter. Snart kommer den absolut största negativa effekten att slå igenom, när apotek får läggas ner. Det kommer göra det väldigt mycket längre än 6 mil till närmsta apotek för en del.

  6. svenliljegrensr skriver:

   krlkm/
   Jag är rädd för att du har rätt.

  7. Per Mix skriver:

   Inte en chans att det blir färre än före avregleringen. Jag är beredd att slå vad om att det tvärtom kommer att finnas fler apotek än före avregleringen, men något färre än just nu. På sikt lär det vara plats för fler än idag också, men då måste de differentiera sina modeller.

   Nu spelar det inte mig så himla stor roll längre, jag har dragit mig längre söderut nu. Det är bekymmersamt, men vi har redan dragit igång en verksamhet här nere och redan nu har vi fem anställda. Faktiskt snabbare växt än vi lyckades få till sista racet hemme i Sverige, där vi gick från tre till 26 innan vi sålde efter tre år.

   Jag hoppas kunna se ett antal matcher live ändå, det gäller att planera bara. Har jag tid så tar vi en öl eller något innan en match, Sven. Och tavlan har fått en fin plats i nya hemlandet!

  8. krlkm skriver:

   Per Mix,
   Ingen har skrivit att det kommer bli färre än innan avregleringen. Det finns dock apotek ute i glesbyggden som inte är lönsamma och som kommer läggas ner så fort det blir tillåtet. Det är apoteken i de tätbefolkade områdena som är intressanta, kanske så intressanta att alla kan gå runt, trots den massiva konkurrens som finns i t ex Malmö nu. Jag förhåller mig dock skeptisk.

  9. Åsa skriver:

   I Eslöv är det onekligen nästan löjligt tätt mellan Apoteken nu med Apoteket, Apoteket hjärtat, Skåneapoteket (som i o för sig aviserat att de ska flytta härifrån) och Doc Morris uppe vid Willys. Har svårt att se att de alla kan gå runt. Det jag kan konstatera är att Apoteket Hjärtat har väldigt kunnig personal och bra service. Dit går jag om jag vill handla i butiken eller om jag vill ha hjälp. Har jag/vi recept så tar vi Apoteket el Doc Morris för att där sällan är kö…

  10. Per Mix skriver:

   Jag tror man kan se var vi är på väg om man åker utomlands. Både där jag bodde under 90-talet o där jag bosatt mig nu finns gott om apotek även på landsorten. På mindre orter har de alltid annan försäljning oxå, företrädesvis kosmetika o parfymer. Men nog fan finns de även på riktigt små orter.

  11. Morgan skriver:

   Snart går väl den tvåårsperiod ut som de åttog sig att inte stänga några apotek när regleringen släpptes. Jag är väl tyvärr mer pessimistisk och tror vi kommer att få se många apoteksbutiker som försvinner. Speciellt kommer de som ligger mer perifert till att ryka snabbt! Jag tror tyvärr att det inom några år kommer att vara väldigt långt till apoteket om man inte bor inne i en stad!

  12. svenliljegrensr skriver:

   Det finns butiker som slagit igen.

  13. Per Mix skriver:

   Det kommer att finnas fler apotek och bättre tillgänglighet vad gäller tider såväl som orter än tidigare, det kan jag ta ett bra ”bet” på. Så ser det ut i omvärlden där man har en friare etableringsrätt.

   De som ligger perifert och som inte fanns tidigare är apotek som ofta finns i samband med ICA eller COOP. Det konceptet ger ju en helt annan kostnadsfördel så klart.

   Plus att vi numera kan köpa receptfria läkemedel (som står för en hyggligt stor andel av totalen) i vanliga butiker. Det hjälper så klart till också.

   Så jag är helt övertygad om att vi kommer att få en ökad närvaro i storstad såväl som på landsbygd.

  14. Per Mix skriver:

   Sven,
   Inte för att jag har statistik, men det måste vara i storstan som överetableringen skedde och därmed också nedläggningarna skett. I mindre orter kan ju inte kalkylen ha byggt på att ta marknadsandelar från övriga aktörer eftersom de är ensamma där. Har man kalkylerat korrekt så ska de ju finnas kvar och i storstan ska några som inte har hållbara och konkurrensdugliga koncept försvinna.

  15. svenliljegrensr skriver:

   Får inte investerarna återbäring i småorterna kommer de säkert att lägga ner elller begära stöd från staten. Vilket man i första hand borde tillföra det statliga apoteksbolaget.
   Vi föjer utvecklingen.

   Åsa./
   Doc Morris blir det första att försvinna.

  16. krlkm skriver:

   Per Mix,
   Aktörerna som tagit över befintliga apotek har tvingats köpa ett helt paket där apotek på små orter ingår. De har naturligtvis kalkylerat, men gjort det på helheten och med vetskapen att olönsamma apotek kan läggas ner senare.

  17. Per Mix skriver:

   Absolut och vill man stötta landsbygden får man styra över statliga bidrag till det. Annars hade vi inte haft vare sig skolor eller vägar i Norrland. För att inte tala om järnväg.
   Jag har bidragit rejält med mina skattepengar vid de tillfällen jag bott i Sverige. Nu flyttade jag ut igen för bara några veckor sen och håller på med processen att bli utskriven samtidigt som jag har dragit igång ett företag i nya hemlandet. Det är knappt jag hinner med MFF, live blir det inte mycket nu.

  18. Per Mix skriver:

   Sven
   Tycker du några avregleringar varit av godo?

  19. svenliljegrensr skriver:

   Per Mix/
   Det gläder mig att tavlan fick följa med.
   Någon bra avreglering? Jag har sett positivt på en del avregleringar men det har sedan visats sig att argumenten för avregleringen inte stämt. T ex har avregleringen av elmarknaden in lett till lägre priser och ökad konkurrens. Resultatet har blivit många aktörer, men dyrare el.

   Taximarknaden har inneburit många aktörer lägre priser, ibland, men har blivit en marknad som i många delar är i utkanten av vad man kan anse som acceptabel. ”Vilda Västern”.

   Sen jag tycka att delar som t ex vården genom Praktikertjänst har tillfört utan att jag kunnat se direkta negativa konsekvenser. Där verkar verksamheterna drivas effektivare än de gjort tidigare. Jag har exempel på det. Sen kan jag tycka det är besynnerligt att man inte kan hitta incitament i en reglerad marknad för att höja effektiviteten. Lite märkligt. Det borde gå.

   Jag har säkert fler exempel om jag får fundera lite till.

  20. krlkm skriver:

   TV och radio har nog varit av godo, kanske telemarknaden också. Även om det finns delar i de avregleringarna som inte varit bra.

  21. Per Mix skriver:

   OM det blir fler apotek i storstäderna än vad det fanns där tidigare, så var det ju för dålig tillgänglighet där före avregleringen i alla fall. Det ska ju inte bara regleras så altl blir sämre i storstan och bättre på landsbygden.

   Taxi pre avreglering hade jag glömt, eller förträngt. På helger var det inte ens lönt att ring ”taxi var god dröj…”. Jag har gått från stan till Oxie massvis av gånger för att det inte fanns en taxi att få tag på.

   Jag kommer också ihåg när man fick smuggla trådlösa telefoner för att det inte ingick i Televerkets utlåningssortiment (man ägde ju inte sin telefon utan lånade). Det finns en höjdare av Hasse & Tage från den tiden om när han ska få en telefonanknytning.

   El-marknaden är svår eftersom jag betalar klart mer för nätet än för elenergin och energin handlas på en gemensam börs. Och all tillkommande kraft alltid är dyrare än den existerande (annars drar man inte igång ett verk). Det innebär att alla i princip får betala för dyraste kWh hela tiden. Leverantörerna kan bara konkurera med servicegrad och knappt det.

   Jag säger som Timbuktu, ”Det löser sig. Det ordnar sig. Det fixar sig”.

   Jodå Sven, tavlan har högsätesplacering. Den ska med hem till Sverige så småningom igen. Nu dröjer det ett antal år innan jag kan åka tillbaka – detta ska bli min sista sväng hade jag tänkt och när jag återvänder så kommer jag inte att dra igång fler verksamheter, det roakr jag inte mer. Nu hjälper jag på mitt lilla och enkla sätt Portugal att få några nya arbetstillfällen i alla fall.

   Jag kan inte slå mig ner i Sverige på ett antal år av skattemässiga hänsyn. Det finns pekuniära (skattemässiga) orsaker till att jag denna gång valde just Portugal som hemland.

  22. svenliljegrensr skriver:

   Jo, jag har andra kamrater som flyttat ut av skäl som dina. Pekuniära.
   Jag fick tips igår om att om jag flyttar till Thailand kan jag och min kära hustru leva som gulaschbaroner på min pension som inte är överdrivet stor. Men, det är inget alternativ. För långt från övrig familj!

  23. Per Mix skriver:

   Thailand har låga kostnader, dock är det väldigt tveksamt om man verkligen är ägare till det man tror sig äga (bostaden) plus att svensk pension inte till alla delar betalas ut om man skriver sig i Thailand. Så det ska du inte ens drömma om.

   Dubbelbeskattningsavtal är en svår vetenskap, jag lovar.

   Vårt dubbelbeskattningsavtal med Portugal är väldigt speciellt. Den som har stora avsättningar i tjänstepensioner (intjänade i privat sektor), som jag beskattas med 0 % på dem. Har man exempelvis 20 000 000 där så plockar man ut dem under tiden i Portugal med 0 i skatteavbränning och kan sen flytta hem beskattad och klar. I stället för att skatta av den delen här hemma vilket skulle innebära i runda slängar 11 000 000 i skatt och 9 000 000 ut. Så ser min kalkyl ut ungefär och det gjorde beslutet väldigt enkelt för oss. Till det kommer min kära hustrus sparade skatt, som är mindre men tillräckligt för att ta steget.

  24. svenliljegrensr skriver:

   Hur det än ser ut skulle jag aldrig drömma om att flytta till varken Thailand eller något anat land. Möjligen Storbritannien. Västra delen. Liverpool- Blackpool- Manchester. Men det är för sent så det är bara teori.

   Nio miljoner är en jäkla massa pengar. eller?

   Benny Andersson och Björn Ulveus har stannat i Sverige den största delen av livet.

  25. Per Mix skriver:

   Jo det är väl en del, men 11 är inte fy skam det heller. Och det vill jag helt enkelt inte skicka iväg i skatt. Om jag ska plocka ut 9 miljoner uppdelat på 20 år blir det inte så in i helv.. mycket per år för övrigt.

   Om jag stannar i Portugal i 5 år (eller mer) så får jag alltså 11 mer efter skatt. Den ekvationen lockade mig tillräckligt. Kanske får jag igång min verksamhet här nere så att jag på mitt lilla sätt kan bidra lite lite till Portugal. Vem vet?

   Jag har betalat skatt och ordnat jobb i Sverige så att jag känner mig inte som en svikare. Hade jag varit i Benny o Björn-klass så hade jag kanske stannat. Men vi spelar inte i samma serie ens.

   Jag har ju bott utomlands i omgångar och tycker att varje plats har haft sin charm. Och sina nackdelar och de är aldrig de man på förhand tror att de ska vara.

  26. krlkm skriver:

   Sven,
   Människor är olika. En del lägger en stor del av sin tid på att samla poäng i spel på Internet, andra samlar pengar, medan du, Björn och Benny inte tycker sådant är så viktigt. Det finns också de som gör ett antal hit-låtar för att bevisa att de genomskådat hur man gör, men sedan gör av med pengarna, bl a genom att bränna upp dem, för att slippa belastningen (http://en.wikipedia.org/wiki/The_KLF).

  27. svenliljegrensr skriver:

   För mig är nio miljoner vansinnigt mycket pengar. Men naturligtvis så gäller det för en ATP-pensionär. Det är mer än vad jag kan vinna på Triss.
   Om jag tar en trettioåring som skrapat ihop 9 miljoner så sitter han lugnt i båten och fortsätter med sitt jobb och har guldkant.

   Men som du beskriver det så spelar vi i olika ligor.
   Uppfattar jag dig rätt när jag läser in att pengar är den dominerande drivkraften, eller finns det andra incitament som du inte nämner!

  28. Per Mix skriver:

   Drivkraften att flytta just till Portugal är skatten. Men Portugal är också ett trevligt land med generösa och öppna människor. Jag har alltid känt mig välkommen dit. Språket har jag fått plugga in de senaste två åren ganska intensivt. Det är ett måste i och med att jag driver en liten business där.
   Hade de inte haft den skattestruktur de har så hade vi nog sutit i Frankrike i stället och avvaktat något år till och med. Men Frankrike kan vi ju sen tidigare. Vi har ju bott i fem länder förutom Sverige, det känns rastlöst, men det har funnits bra skäl varje gång tycker jag. Och Danmark (bodde mellan Köpenhamn och Lyngby, rätt nära Dyrehavsbakken) är ju inte så väldigt exotiskt.
   Just Portugal har väldigt gott klimat också, inte lika varmt som i medelhavet och ändå massvis av sol. Bra mat och gott vin till det. Så visst finns det andra incitament än bara pekuniära. Rätt hygglig fotbollsliga också även om deras bästa spelare finns i Spanien mm.

  29. Per Mix skriver:

   Ska jag berätta hur skattesystemet funkar ordentligt? Jag sålde ju rörelsen för ett tag sen och om vi utgår från att vinsten blev 10 mill så hade jag att välja på att betala 5,8 av dem i skatt (inte riktigt för lite hade jag kvar att ta ut med 30 % men i stort sett). Jag skulle alltså få behålla 4,2. Nu låser jag dem i fem år och skattar 22% i stället. Alltså får jag ut 7,8 mill i stället för 4,2. Men kan inte röra dem på fem år.
   Under tiden jag jobbade så tog jag ut lön till brytpunkten för värnskatt. Resten skulle jag betalt 58 % skatt på o valde att sätta i en pensionslösning. Jag skattar alltså 0 på den i stället eftersom jag bor i Portugal. Plus att jag fick 13% lägre socialaavgifter på avsättningen.
   Jag har alltså på 20 mill sluppit 11 i skatt plus fått två extra i minskade avgifter.
   Allt som allt 30 netto i stället får 13. Jag är rätt generös, men inte så generös.

  30. svenliljegrensr skriver:

   Per/
   Jag förstod genast dina bevekelsegrunder. Det är ganska enkelt. Jag tror att de allra flesta som hamnar i din situation tänker som du.
   Jag vill inte ta en längre gående diskussion. Du har min fulla respekt, men jag kan inte sätta mig in i din situation. Kanske hade jag också undvikit skatt så mycket som möjligt om jag varit på samma ställe som du.
   Vinstmaximering är ett sätt att förhålla sig för kapitalister. Inget ont i det. Det är inget skumt.

   Kanske hade jag valt ett annat förhållningssätt.

   Vad har du för planer med de extra två miljonerna?. De från nio till elva.

  31. Per Mix skriver:

   De ingår i det jag kan plocka ut skattefritt nu i Portugal. Om fem år, eller mer, kan jag flytta tillbaka till Sverige och då är allt skattat och klart så att säga.
   Det är bra betalda fem år i solen. Får väl kolla Benfica då o då och besöka Malmö också. Vi måste vara i Portugal minst 183 dagar per år. Inga problem alls.
   Nog om detta.

  32. svenliljegrensr skriver:

   Fair enough Per! :-)

  Kommentera