• Hem
 • RSS
 •  

  I festivaltider.

  Promenerade på stadens gator i tisdags vid åttasnåret. Jag gillar tanken med festivalen och rör mig ute för att uppleva folklivet och lyssna på musik. Det blir Swingtältet och Hot House, båda vid Södertull. De är de ställena där jag inte höjer medelåldern alldeles för mycket. Utöver det är det musik som jag kan lyssna till med viss behållning. Inte all, men ganska mycket.

  Lyssna på musik i sällskap med hustrun. Dricka en öl ur plastmugg. Det senare är egentligen ganska förfärligt, men jag förstår att det är enda alternativet. Men kan ingen formge ett ”glas” där kanten är sådan att ölen hamnar i munnen och inte vid sidan av. Försöker man ta en rejäl klunk händer det senare ofelbart. Jag gillar rejäla klunkar av min pint! Dagens gnäll.!

  Mattorget tittade vi också till. Det får nog vara så i fortsättningen också. Prisbilden förskräcker. En portion av mat som serveras på plast eller i bröd  av kvalitet som i mitt fall var väldigt tveksam kostar 60-75 kronor, Det är inte på något sätt prisvärt.  Jag jämför med en lunch på mina favoritställen, Atmosfär och Operagrillen. Det kostar ett par tre tior mer men där kan vi tala om prisvärt! Dagens andra gnäll!

  Dagens tredje gnäll är egentligen inget gnäll, det är mer en iakttagelse. Under promenaden på Festivalkvällen undgår det ingen att inslaget av nysvenskar är , vill jag påstå, dominerande. Inte gör det mig nåt, men nog måste detta med malmös sammansättning av invånare innebära bekymmer för de styrande i  en omfattning som jag kanske inte insett.  Jag läste någonstans att av invånarna under 20 år har 50% utländsk bakgrund av något slag. Det kan på lång sikt vara av godo, men måste vålla viss huvudvärk för de styrande i det korta perspektivet.. För att problemen inte skall växa över huvudet på samhället krävs stora ansträngningar av alla inblandade. Gnällde jag nu? Nä, jag tycker inte det.

  30 svar till “I festivaltider.”

  1. Stadiongatan skriver:

   Angående ”gnäll 3” så räkna inte med att våra politiker har tänkt till om framtiden och/eller gjort några konsekvensanalyser. De gör det som är bäst för deras ”karriär” för stunden.

   Jag har mina egna teorier om vilka problem som kommer dyka upp i framtiden men de håller jag för mig själv. I Sverige blir man klassad som rasist så fort dylika ämnen ska diskuteras. Tragiskt.

  2. svenliljegrensr skriver:

   Man är vål inte rasist för att man diskuterar eventuella problem med konsekvenserna av vad man anser vara för omfattande invandring.
   Så ser inte jag på det.

   Jag ser däremot problem om man med svepande formuleringar misstänkliggör hela grupper av invandrare även om jag inte tycker det är rasism.

  3. Stadiongatan skriver:

   Håller med om att man ska undvika svepande generaliseringar men det är svårt att i Sverige ens föra en debatt baserad på fakta. Det blir direkt klassificerat som främlingsfientlighet och eller rasism.

   Personligen är jag av åsikten att en medborgare i Sverige självklart har rätten att ha en åsikt om invandring utan att denne ska behövas beskyllas för både det ena eller det andra.

  4. svenliljegrensr skriver:

   Där är vi helt eniga. Sen behöver man inte gilla allt som sägs.
   Vii kan gärna ta diskussionen här. Jag modererar.:-)

  5. krlkm skriver:

   Vilka är problemen? Jag förutsätter att problemet inte är att de inte är svenskar.

   Jag kan själv bidra med ett problem. Vi har av olika skäl fått en släng av palestinakonflikten, som vi nog inte hade haft i samma utsträckning om vi hade haft färre muslimer (eller för all del judar) här. Men nog ska det gå att hantera?

  6. Stadiongatan skriver:

   krlkm
   Exempelvis ökad brottslighet.

   BRÅ har konstaterat i två olika undersökningar att invandrare är överrepresenterade i förhållande till sin storlek av befolkningen vad gäller brottslighet.

   Detta orsakar givetvis både kostnader i form av lidande för brottsoffer och stora kostnader för samhället, exempelvis rättskostnader, sjukhuskostnader etc.

   Denna kostnad diskuteras dock väldigt sällan i Sverige av outgrundlig anledning.

  7. krlkm skriver:

   Ja, men det är inte hela sanningen. Sociala skillnader förklarar nästa hela överrepresentationen.

   http://expo.se/2011/social-bakgrund-forklarar-brottsbenagenhet_3850.html

  8. Stadiongatan skriver:

   Den uppfattningen hade inte BRÅ.

   ””Undersökningen visar både hur stor andel av brotten som begås av invandrare respektive svenskar och hur stor andel i respektive grupp som registrerats för brott under femårsperioden. Den visar att faktorer som kön, ålder, socioekonomisk status och bostadsort inte är förklaringen till skillnader i brottslighet. Den överrepresentation för invandrare i brottsligheten, som rapporten pekar på, är ungfär lika stor för alla socialgrupper.””

   Oavsett vad så kanske vi skulle minska på invandringen av ”socialt svaga” individer för att inte öka brottsligheten ytterligare. En del hade kallat det logik.

   Eller är ett ökat antal personrån, våldtäkter, misshandel etc ett pris vi är beredda att betala? Kanske det är så att det positiva överväger det negativa?

   Jag tycker iallafall det borde debatteras öppet med fakta och sen kunde alla få ta ställning utifrån det. Utan att folk skulle behöva kallas för en massa tillmälen.

  9. krlkm skriver:

   Problemet är att ett samband inte säger något om vad som är orsaken. Det forskarna vid Stockholm Universitet har gjort är att hitta andra samband, som BRÅ inte undersökte, och på så vis visat att en stor del av överrepresentationen inte har med invandring att göra.

   Den här typen av undersökning av statistik kommer aldrig kunna visa på vad som är orsaken, det måste man ha klart för sig, oavsett om man vill tro att det är invandringen eller socioekonomiska förhållanden som är orsaken. Det enda man kan göra är att utesluta orsaker; invandringen är inte helt utesluten, men till stora delar är den det.

   Varför BRÅ uttrycker sig som man gör förstår jag inte. Om de gör vetenskapliga anspråk så borde de ha bättre förståelse än så. I fallen kön och ålder, visst, men när det gäller socioekonomisk status och bostadsort så gäller det bara för just de specifika faktorer som de har undersökt. Det finns alltid fler faktorer att titta på och forskarna vid Stockholms Universitet har uppenbarligen hittat några som har betydelse.

  10. svenliljegrensr skriver:

   Ni har säkert båda fog för era åsikter/teorier.
   Om nu det är sociala skillnader som är orsaken till överrepresentation i brottsstatistiken, så kan kanske den sociala situationen åtminstone delvis förklaras av att invandringen fått en sådan omfattning att den skapat den sociala situationen och att stat och kommuner inte haft nödvändiga resurser för att hantera densamma. T ex bostadsmarknad, arbetsmarknad och styrinstrument.

   Jag har alltid, åtminstone fram till nu tyckt att invandring för med sig positiva effekter. Jag håller fast vid detta men tycker kanske att Sverige som land inte förmått handskas med konsekvenserna av så stora volymer som det blivit.

   Vågar man föreslå en striktare politik när det gäller invandringen.

   Asylrätten skall förstås tillämpas. Det finns avtal som Sverige skrivit under och som vi måste honorera.

  11. Stadiongatan skriver:

   Jag tycker överrepresentationen i brottslighet bland invandrare borde studeras mkt mer ingående än vad som är fallet idag. Överhuvudtaget borde olika aspekter hos invandringen benas ut mer.

   T e x är det stor skillnad i arbetslöshet mellan invandrare från exempelvis östafrika om man jämför med invandrare från östasien. Vad beror det på? Alla såna aspekter borde belysas och Sverige borde anpassa sin invandringspolitik på slutsatserna från detta.

  12. Stadiongatan skriver:

   Som det är nu så kör politikerna (alla utom SD) huvudet i sanden och låtsas som att allt fungerar som det ska. Samtidigt får vi allt fler områden där det råder utanförskap och där det kastas sten mot brandkår, polis etc. Våra riksdagspolitiker som utåt säger sig ”älska mångfald” bosätter sig praktiskt taget utan undantag i områden där etniska svenskar dominerar.

   Hyckleri någon?

  13. svenliljegrensr skriver:

   Stadiongatan/
   Kan vi vara överens om att politikerna inte förstått att mängden invandrade har blivit för stor.
   Relaterat till invånarantalet måste väl Sverige ligga i topp bland Europas länder. Jag tänker då på den utomeuropeiska.

   Konsekvenserna är uppenbara för de flesta. Social misär på flera håll, arbetslöshet m m.
   Frågan är hur man åtgärdar effekterna av för stor invandring.

  14. krlkm skriver:

   Sven,
   Du har levt längre än mig. Har vi inte alltid haft människor som levt i misär och arbetslöshet? Om det är fler idag än det varit vid andra tidpunkter, hur vet vi att det inte bara beror på en politik som ökar klyftorna rent allmänt? Att det också varit värre förr kan vi nog vara eniga om.

   Stadiongatan,
   Jag är verkligen för en ökad kunskap på alla områden, men jag vet inte om det skulle räcka för mig för att säga nej till människor som t ex faller offer för galningar som säger sig strida för någon slags perverterad form av islam i Somalia.

   Men jag håller med om det du skriver om många politiker. Vi är bara lite oeniga om vilka åtgärder som behövs.

  15. Stadiongatan skriver:

   Sven
   Jag tycker mängden invandrade är för stor. Missförstå mig inte nu, jag har inget alls emot invandrare per se utan jag tycker bara att vi ska anpassa antalet till så många att vi kan ta hand om de och få de till en del av svenska samhället, det vill säga få de i jobb och att får bra bostäder etc. Att ta in invandrare som hamnar i stökiga områden med låg sysselsättningsgrad och där de hamnar in någon slags passivt bidragsberoende ser jag absolut ingen poäng i.

   De flesta politiker i Sverige verkar dock se det annorlunda och ibland har jag lite svårt att förstå varför. Jag är ibland rädd att de inte riktigt lever i verkligheten som vanligt folk och därmed inte inser problemen.

   Det trista med ovanstående är att det finns väldigt få alternativ politiskt för människor som vill begränsa invandringen till en mer ”rimlig” nivå. SD är egentligen enda alternativet på riksnivå och som vi alla vet har de inte direkt en helt prickfri historik.

  16. krlkm skriver:

   Är inte Moderaterna lite av ett sådant parti? De vill begränsa, men inte stoppa och med dem slipper man dessutom förvirrade idéer om svensk kultur och annat.

   Förvisso får man då också de politiker som är snabbast på att flytta ifrån sociala problem och stoppa huvudet i sanden. De verkar inte ha några tankar om hur man ska lösa problemen med segregation heller, om de ens ser det som problem.

  17. Stadiongatan skriver:

   Moderaternas ursprungliga grundsyn är väl åt det hållet, men nu har Reinfelt & Co blivit så förblindade av makten + av att motarbeta SD så nu har de kompromissat bort nästan alla sina grundtankar kring invandring.

   De har ju ändå i praktiken varit vid makten sen 2006 men hittills har de inte kommit upp med något på invandringsområdet som varit positivt vad jag kan minnas. Istället kom de överens med MP att ge papperslösa (läs illegala) flyktingar i landet rätt till sjukvård….

   Hur vanligt folk tror att ”välfärden” i framtiden ska räcka till att försörja svenskar + stora mängder invandrare (varav många analfabeter) från exempelvis östafrika har jag väldigt svårt att förstå.

   Senaste förslaget från våra politiker kring integration är att införa zoner med lägre skatter i områden där det är problem med arbetslöshet. Det har provats i Frankrike tidigare med vad jag förstår väldigt dåliga resultat. Jag ser det som ett tecken på att våra kära riksdagspolitiker inte har en aning om vad de sysslar med utan skjuter blint i mörkret.

   Om man ska ge sig på en liknelse så kan man säga att när det läcker i badrummet så stänger man av vattnet som första åtgärd, man börjar inte med att börja täta hålen i rören. Detta förstår dock inte våra politiker på riksnivå. De sitter i världens mest rasrena innerstad och tycker allt rullar på utan problem.

  18. krlkm skriver:

   Överenskommelsen med MP har väl mer eller mindre brakat ihop efter att Billström bl a uttalat sig om att det bara är gravida som ska ha rätt till sjukvård.

   Jag förstår dina problem med att hitta rätt politiska parti och det är nog ett problem du delar med många andra, däribland mig själv. Det finns alltid saker man är oenig om.

   Jag tror själv att många problem skulle lösas om man behandlade arbetsmarknaden annorlunda och man arbetade hårdare på att få arbetsgivare och arbetssökande att finna varandra, istället för att fokusera på de arbetssökandes förmåga att söka jobb. Nog finns det jobb som analfabeter också kan utföra om viljan finns att organisera arbetet så, t ex.

  19. Martin skriver:

   Även länder som knappt tagit emot några invandrare, typ Finland, har samma arbetslöshet som vi. Om Sverige skulle lyckas få ner arbetslösheten till säg 2% så skulle räntan höjas för att kyla av ekonomin och hindra inflation. Detta skulle leda till ökad arbetslöshet igen. Kapitalismen kommer alltid att prioritera att kapitalet mår bra. Människorna kommer i andra hand. Att vi har den arbetslöshet vi har beror knappast på invandrarna, även om SD försöker lura i oss det.

  20. Stadiongatan skriver:

   Martin
   Jag ser inte arbetslöshet som det största problemet med för hög invandring. Den ökade kriminaliteten ser jag som ett långt större problem.

  21. Martin skriver:

   Stadiongatan
   Man kan inte dra alla över en kam. Jag känner ganska många invandrare och de är hur reko som helst. När det gäller gangstergängen så ser jag det som ett separat problem som polisen måste ta hand om. EU och Öresundsbron gör att vår stad blivit en knutpunkt för diverse kriminella aktiviteter. Det finns stora pengar att tjäna för den undre världen. Det har ingenting med tex asylpolitiken att göra.

  22. Stadiongatan skriver:

   Martin
   Håller helt med dig om att man inte ska dra alla över en kam. Jag känner också många invandrare som är hur reko som helst.

   Dock kan vi inte komma ifrån det faktum att folk med invandrarbakgrund är kraftigt överrepresenterade vad gäller våldsbrott i Sverige.

   Jag har inga problem med invandrare, jag har problem med invandringen om du förstår vad jag menar.

  23. Martin skriver:

   Stadiongatan
   Kriminaliteten följer klassamhällets struktur. Den ser olika ut i olika skikt. Invandrare i samhällets toppskikt är naturligtvis inte överrepresentarade i våldsbrottsstatistiken.

  24. Stadiongatan skriver:

   Martin, som diskuterat ovan så kan man inte förklara allt med socioekonomiska faktorer. Även om man ofta hör det.

   Oavsett vad så är ju invandrare som kommer hit i de flesta fall fattiga och det är den verkligheten vi måste leva utifrån.

  25. krlkm skriver:

   Sven,
   Jag hoppas fortfarande på svar.

   ”Du har levt längre än mig. Har vi inte alltid haft människor som levt i misär och arbetslöshet? Om det är fler idag än det varit vid andra tidpunkter, hur vet vi att det inte bara beror på en politik som ökar klyftorna rent allmänt? Att det också varit värre förr kan vi nog vara eniga om.”

  26. Stadiongatan skriver:

   Vi importerar ju mer fattiga människor än vad vi någonsin gjort tidigare så det är väl knappast en överraskning att antalet fattiga människor i landet ökar?

  27. krlkm skriver:

   Stadiongatan,
   Men fattigdom är inte särskilt relevant. Vi svenskar har t ex väldigt lite pengar sparade, för vi litar på våra trygghetssystem, medan man i t ex Italien har mycket pengar sparade. Det intressanta är utbildningsgraden och vad man kan bidra med, vilket iofs inte dras upp av alla invandrare.

  28. Stadiongatan skriver:

   krlkm
   Nej, jag menade inte att det var en huvudfaktor kring diskussion om invandrning.

   Mitt inlägg var mer en kommentar till ditt inlägg
   ”Har vi inte alltid haft människor som levt i misär och arbetslöshet? Om det är fler idag än det varit vid andra tidpunkter, hur vet vi att det inte bara beror på en politik som ökar klyftorna rent allmänt?”

  29. svenliljegrensr skriver:

   krlkm/
   Jag har varit borta från bra uppkoppling, därför har jag dröjt.
   Jag behöver bara gå till mina föräldrar och deras generation för att inte tala om en generation längre bort. Min mor bodde tillsammans med sin mor och lillebror på fattighus i Vitaby under en period efter att morfar dött i TBC. Min politiska ståndpunkt härrör självklart från de orättvisor och den maktlöshet som präglade arbetarklassen. Det kan jag aldrig fjärma mig från. Nu visar kapitalet sin makt igen och jag står fast vid min grundläggande inställning även om jag rört mig en aning på skalan.

   Självklart har fattigsverige varit en påtaglig orsak till den politiska situation som rådde i Sverige fram till mitten av sjuttiotalet då den svenska modellen som skapats av S med hjälp av t ex bondeförbundet under en period.

   Maktskiftet på sjuttiotalet förorsakades av att S förborgerligade sina egna väljare som plötsligt ansåg sig själv vara medelklass och rörde sig bort från S.n Detta skrev jag m på 70-talet.

  30. krlkm skriver:

   Att man måste dra en gräns någonstans tycker jag är självklart. Jag tror inte vårt samhälle skulle kunna hantera en ökning av invånarantalet med 10% varje år, t ex.

   Ökar antalet inflyttande till Malmö för mycket? Jag vet inte. Bostadsbyggandet verkar inte hänga med riktigt, men bostadsbyggandet går också långsammare än det skulle kunna.

   I den mån invandringen innebär problem så verkar det till väldigt stor del drabba invandrarna själva, så varför ska vi som redan bor här bekymra oss, annat än av omtanke?

   Det är väldigt lätt att få för sig saker. Visste ni t ex att ungdomsbrottsligheten har minskat stadigt under decennier? Jag hörde det nyss på radion.

   Stadiongatan är föredömligt konkret när han tar upp brottsligheten, även om jag inte tycker det är tillräckligt utrett för att dra någon slutsats. Att tala om uppenbara konsekvenser i misär är för vagt. Är arbetslösheten högre på grund av invandringen? Det är väldigt oklart, och oavsett om det är sant så är de mest drabbade just invandrare; för oss andra påverkar det marginellt.

  Kommentera