• Hem
 • RSS
 •  

  Intressant fenomen.

  Ofta när jag läst en artikel i t ex Aftonbladet läser jag i kommentatorsfälten inlägg om hur fullständigt usla journalisterna är och därmed tidningen som helhet. Det som förundrar är varför dessa skribenter/läsare fortsätter att läsa tidningen som de sablar ner ibland å det grövsta. Vad jag förstår så har Expressen valt bort att ge läsarna möjlighet att kommentera.

  För egen del tycker jag att möjlighet skall finnas att kommentera men att en viss moderering bör förekomma. Ibland skrivs det rena obehagligheter.

  Själv kan jag inte kommentera i AB eftersom jag inte är ansluten till Facebook.

  6 svar till “Intressant fenomen.”

  1. krlkm skriver:

   Det är klick-journalistiken.

   Förr valde folk den tidning de tyckte var bäst och läste den. Nu går folk inte in specifikt på tidningens sajt, utan går vi länkar på andra sajter, t ex någon som twittrar om någon anmärkningsvärt usel artikel. Ibland länkas det till bra saker, men ofta länkas det till dåliga saker, som man kan skratta åt eller bli förbannad på.

   Att skriva bra är svårt och man tjänar på att folk klickar sig till artikeln, oavsett om det är en bra eller dålig artikel. Alltså finns det incitament för tidningarna att skriva dåliga artiklar. Så det är bara att vänja sig vid att det skrivs dåliga artiklar och att folk kommer älska att hata dem – folk lär inte ändra sig.

   Lite vid sidan av så har jag åter påmints om hur uselt Flashback fungerar, trots sin fina föresats om yttrandefrihet. Den bristfälliga modereringen gör att ingen kommer till tals, utan allt och alla dränks i skit.

  2. Harald skriver:

   Kanske journalistkåren inte är särskilt lysande i snitt men ser man på kommentarsfälten är kvaliteten där riktigt usel. Den anonyma formen gör att folk blir mer extrema i sina uppfattningar. Jag har några gånger sett tydliga tecken på hur t.ex. nätverk med extrema åsikter skickar ut budkavlar om att folk ska gå in och yttra sig. Det ger en skev bild av opinionen. Det är helt klart att det inte är ett genomsnitt av befolkningen som är aktiva på dessa sidor.

   Kommentarsfälten var länge ett medium SD utnyttjade eftersom de inte kom in i den allmänna nyhetsbevakningen med sina åsikter. Nu har de kommit in i det ordinarie nyhetsflöde och jag undrar om de gillar det. Lite mindre viftande med järnrör på stan och lite mindre fylla skulle nog vara bra för dem.

  3. Garpe skriver:

   Harald – Det är inte längre anonymt att kommentera på Aftonbladet. Man skriver under sitt eget namn.

  4. Harald skriver:

   Garpe,

   Det stämmer om Aftonbladet. Jag håller mig därifrån men jag har sett dig där. Jag är aktiv under diverse anonyma nick på antal andra forum (dvs. lever jag inte som jag lär) och driver med extremister av olika chatteringar. Jag har fått ett rätt stort antal inlägg raderade när jag drivit med dumheten förklädd till extremism och som du vet har jag ännu ingen spärr på Himmelriket, Där är jag mesig men det är bara där.

   Extremister är lätta att driva med. De har i allmänhet så förvriden syn på tillvaron att det är lätt att hitta svaga punkter där en intellektuell Taekwondo-spark gör riktigt ont.

   Sedan finns det ett antal vidriga forum som jag läser men inte går in på. Det är ett besynnerligt nöje, men sådan är jag.

  5. krlkm skriver:

   Harald,
   Har du också fått SD-sympatisörer som följer dig? Jag fick en följare efter att ha skrivit på Sydsvenskan och eftersom personen aldrig diskuterat med mig eller delar mina åsikter så förmodar jag att det går ut ett meddelande till andra SD-sympatisörer om jag skriver något som de inte gillar.

  6. Harald skriver:

   krklm,

   Jajamänsan. Fast det är bara en vad jag vet. Det har lett till att de som inte ingår yppersta begåvningseliten ibland dyker upp med motinlägg när jag skriver något.

   Fast jag har nog gjort mig förtjänt av det så surt jag gjort livet för dem.

  Kommentera