• Hem
 • RSS
 •  

  Dom har fallit.

  När nu rättegången är klar och Miiko Albornoz fått sin dom, villkorlig sådan så återstår den den svåra delen för Miiko och MFF nämligen att på ett klokt sätt handskas med situationen.

  Det finns, som jag ser det flera sidor av situationen att ta hänsyn till..

  För det första den sportsliga delen. Miiko blev precis som jag förutspådde årets genombrottsman i MFF. Ordinarie plats i startelvan och bra insatser. Ibland riktigt bra. Det talar för en fortsättning i MFF:s trupp.

  Sen kommer det som eventuellt talar emot. Det rör sig om hur publik, lagkamrater, sponsorer och MFF som organisation med ett varumärke att ta hand om. Om detta vet jag väldigt lite. Det vore förvånande om de nämnda parterna samstämmigt accepterar handlandet till den grad att man utan problem förordar fortsatt samarbete med Miiko,

  För egen del tycker jag att Miiko handlat väldigt korkat och att detta handlande är straffbart vilket fått konsekvenser. Ganska lindriga i o f s,rättsligt. Dessvärre löper Miiko stor risk att få allvarligare följder p g a sitt handlande.

  För egen del beklagar jag det hela djupt, och hoppas att han får en fortsatt bra karriär om han så småningom kan lägga detta bakom sig och gå vidare i MFF eller annorstädes. I hans kläder hade jag gjort upp med MFF och bett min agent hitta klubb ett stycke väg från Sverige.

  Väntar med spänning på fortsättningen.

  För det

  9 svar till “Dom har fallit.”

  1. Johan skriver:

   Det handlar om vilket engagemang MFF kan väcka hos spelare och hos samarbetspartners för uppbackning av spelaren i fråga. Det måste finns ett nästan fulltaligt mått av acceptans. Finns inte det skadas verksamheten internt och spelaren kan inte vara kvar. Verksamheten kommer då att lida kortsiktig ekonomisk skada i form av kontrakt som tvingas fullföljas eller för låg ersättning vid transfer. Stannar spelaren finns risken för långsiktig ekonomisk skada med sponsorer och partners som inte vill associeras med MFF och den spelare som handlat juridiskt straffbart och moraliskt förkastligt.

   MFF befinner sig i ett dilemma som man har svårt att hantera. Mitt tips är att ta ett snack med de spelare i laget som är föräldrar och med de större och de trogna sponsorerna. Finns stöd där kan MFF gå vidare och låta spelaren tala ut vid en presskonferens samtidigt som MFF presenterar en satsning på hur man ska jobba med värdegrunder internt men också externt mot ungdomar i skolor och föreningar.
   Då kan spelaren vara kvar och han ska vara högst delaktig i satsningen.
   Sedan blir det så klart en massa skit vid bortamatcherna.
   Men det är vi vana vid och det snarare stärker oss än försvagar.

   Nu måste MFF handla och det måste gå undan!

  2. svenliljegrensr skriver:

   Bra sammanfattning Johan.

  3. Pontus skriver:

   Jag tycker MFF efter att dom fallit igår har hanterat det hela på ett bra sätt.

   Jag ser inte nyttan med att kalla till presskonferans efter det som publicerats på hemsidan, både från Miiko och MFF. Vad ska tilläggas? Han har erkänt och beklagar, MFF respekterar domen och anbefaller eftertänksamhet från inblandade parte samtidigt som man via VD utbildar alla spelare i etiska frågor samt arbetstagaransvar och vad det innebär att vara en förebild.

   För mig är det exemplariskt.

   Att det sen kommer att skrikas från läktarna på diverse ställen står utom allt tvivel. Därför hoppas jag nu att alla sluter upp kring Miiko och att han tar sitt ansvar och visar både på och utanför planen att han kan vara ett riktigt föredöme.

  4. Nummer 7 skriver:

   Nu vill jag endast se framåt. Albernoz är fälld och denna erfarenhet han har genomgått kommer att sätta sin prägel på honom för alltid. För min del så är väl Albernoz ingen pedofil men det har definitivt gett honom en signal om vad som är lämpliga sexuella partners eller inte. Lika ungdomar leka bäst.

   För MFFs del bör man se över sin organisation och handlingsplaner och se vad som behöver förbättras i sin hantering i sådana här situationer. Att på ett medlemsmöte jämföra denna händelse med en felparkering av ordföranden kan jag inte riktigt smälta.

   Till slut har MFF handlat väl och jag hoppas att Albernoz ges chansen att kunna förmedla sina erfarenheter av sitt handlande på ett vettigt och insiktsfullt sett till alla de som har fått lida pga denna händelse.

   Nr 7
   Framåt Malmö

  5. Nummer 7 skriver:

   Här kommer min rätta email adress Sven.

  6. Bengt Åke skriver:

   Miiko har varit omdömeslös och begått en brottslig handling. Vad jag förstått förs en diskussion om hur Miikos handlande har skadat bilden av MFF, sponsorers reaktion osv.
   Om jag uppfattar Nr 7 rätt har MFFs ordförande offentligen jämfört Miikos handlande med en felparkering. Jag skulle bli glad om jag har fattat fel.
   I mina ögon är det djupt olyckligt om den som ytterst skall företräda en förening och dess värderingar häver ur sig sånt här. Detta om något kan enligt min uppfattning skada MFF och minska trovärdigheten i arbetet med etikfrågor. Dessutom är det en grov förolämpling mot den drabbade tjejen.

  7. Nummer 7 skriver:

   Bengt-Åke

   Jodå Jeppson la ut ett resonemang om var MFFs ansvar går som förening att handla efter när det gäller brott och straff, då kom denna paralellen upp.
   De har inget rättsligt ansvar över hur en spelare eller anställd beter sig ute i samhället vilket är rätt.

   Men det finns moraliska aspekter och värderingar i handlingar utförda av spelare och anställda som drabbar offer, MFF med deras samarbets partners som måste tas på allvar.
   Moraliskt ansvar bör och ska det finnas oavsett.
   Att MFF inte har lärt sig att ha en handlingsplan i beredskap och att spelare inte är informerade vad som gäller med att vara en del utav MFF efter Elangas misstag kan jag tycka är märkligt.

   Nummer 7

  8. Lars skriver:

   Handlingsplan kan ibland inte förberedas förrän man vet mot vad, tycker föreningen har skött detta utmärkt, låt nu föreningen jobba vidare utan en massa tjafs på nätet, ungdomarna har fått ett straff som är hårdare det lagliga straffet, tyvärr även för flickan, men nu ser vi framåt, de kommer att utveklas på var sitt håll, och kanske korsas deras vägar igen, återstår bara att önska båda lycka till, samt hoppas att alla belackare besinnar sig det är trots allt alla HJÄRTANS dag idag.
   Lars nr 5

  9. Garpe skriver:

   Och nu gnäll om en tårta med en marsipanflicka som är toppless när det gäller småpågar? Tycker MFF börjar bli frikyrkligt och funderar skarpt på att inte betala medlemsavgifterna nästa år.

   Koncentrera er på fotbollen för tusan!

  Kommentera