• Hem
 • RSS
 •  

  Åtta partileda i debatt.

  Inte vet jag hur många partiledardebatter jag sett alternativt lyssnat till. Gårdagens var väl ungefär som det man hört många gånger tidigare.

  Hela tiden när jag lyssnade var mina tankar parallellt med lyssnandet redan framme på valdagens kväll och med ett färdigt resultat.
  Så här gick det.

  S 35%
  Moderaterna 25%
  SD 11%
  V 10%
  Mp 9%
  Fp 5%
  KD 2%
  C 3%

  Möjliga partier att regera Sverige bli då sex(6), Vem kommer Talmannen be om att bilda regering.
  Om vi räknar bort SD som möjlig deltagare i en regering. Så kan jag se svårigheterna. Ingen regeringsbildare vill bli beroende av SD, åtminstone inte innan valet.
  S bjuder inte in V att regera,. Det ser jag som otänkbart.

  Vem kan M arbeta med i en regering.Fp är nog det enda självklara.

  Jag trodde länge att Alliansen” skulle kunna vinna något val till, men nu vet jag inte om det kan bli så.

  Vad jag skulle vilja se hellre än en debatt som den igår vore en väl förberedd utfrågarpanel och en rejäl grillning. Jag har inget förslag till panel, men det finns antagligen journalister som har integritet nog att ställa även de mest intrikata spörsmål om vilken politik man tänker bedriva och som också har förmågan att ställa följdfrågor.
  Gårdagens ”debatt” var en ganska tunn historia,

  7 svar till “Åtta partileda i debatt.”

  1. Carlo skriver:

   Instämmer i stort med din förmodade procentfördelning med något undantag.
   V får knappast 10 %. Får nöja sig med 7% medan FP tar cirka 7-8 %
   Någon av KD eller C klarar sig upp över spärren. Taktikröster med mera.
   Men en svår uppgift blir det att bilda regering och på något sett blir SD vågmästarmakthavare.
   Tror en amatör som jag.

  2. david skriver:

   Nu såg jag inte debatten igår så jag borde kanske inte uttala mig, men att titta på en debatt med åtta deltagare där de ofta inte får tid att svara ordentligt tycker jag inte brukar ge något.

   Jag föredrar partiledarutfrågningarna som brukar vara innan valet där en panel ställer frågor till en i taget istället, eller en debatt mellan M och S eftersom det är de som har något att säga till om – fast de får inte de andra ”små-partierna möjlighet att få fram sina frågor.

   Jag tror inte heller att både C och KD hamnar under spärren, möjligen ett av dem men inte bägge.

   Jag tror att Alliansen får det svårt nästa val även om ekonomin skulle gå framåt, helt enkelt för att folk är trötta på dem och vill se någott nytt

  3. svenliljegrensr skriver:

   Det enda jag tror att vi med säkerhet får efter nästa val är en minoritets regering. S kommer aldrig att sätta sig i regering med V.
   Om,jag säger om så skulle ske får S sitt största ras någonsin till valet 2018.

  4. Martin skriver:

   Tycker att debatten visade ganska tydligt att Socialdemokraterna är det parti som har ideérna om hur vi skall kunna möta framtiden och lösa de stora problem som vi fått de senaste åren. Inte minst de unga behöver en politik som ger dem en bättre start än vad de får idag.

   För övrigt är mitt tips att SD kommer att gå back jämfört med förra valet. Deras roll som vågmästare är snart förbi. Fler och fler börjar inse att SD står för något negativt och destruktivt. Opinionsmätningarna visar att deras resa utför börjat.

  5. Du-vet-vem skriver:

   Alliansens dagar tror jag är ganska räknade, enigheten finns inte där längre och alla de tre små partierna är ganska oroade för sina röstetal. Inte ens Fp sitter säkert, jag vet att det även i de leden finns stor oro och de börjar inse att de inte har skött skolfrågorna särskilt väl (de har inte lyckats tigga pengar från Borg). Kd kommer jag inte att sakna.

   I det givna läget, när M bedömer att de kommer att förlora regeringsmakten är det ett gyllene tillfälle att konsolidera den egna positionen som det dominerade borgliga partiet. De har sannolikt visionen att om de tappar makten är det bra för dem att ett eller två små borgliga partier åker ut så att de kan ta över deras väljare och bli en svensk motsvarighet till Tories.

   För de små borgliga partierna är det i längden viktigare att rädda partiet än att alltruistiskt rädda makten åt borgarna.

   Mp har en rätt bra sits nu. Alliansen har misskött deras hjärtefrågor rejält och partiet har tvättat av sig den värsta tokstämpeln.

   Jag upplever opinionssiffrorna för SD som en allmän missnöjesmarkering och tror att de i nästa val hamnar på 5-6 procent. De kommer inte att få något reellt inflytande i några frågor under överskådlig tid.

  6. krlkm skriver:

   Sven,
   Tror du verkligen folk dömer en regering som verkat från 2014 till 2018 baserat på de föreställningar man hade innan man visste hur det skulle bli?

   För övrigt, vad är det värsta som kan hända med V i regeringen? Att de sätter stopp för vapenaffärer med länder som Saudiarabien? Eller tänker du dig att de ska sprida statshemligheter till Kuba?

   Nej, slappna av och lita på att S, som det överlägset större partiet, kommer bestämma över de frågor som de känner att V inte bör få något inflytande på. Precis som vanligt när det kommer till sammarbete mellan S och V.

  7. svenliljegrensr skriver:

   Jag har inget emot vänsterpartiet. Jag menar bara att om S bildar regering så blir det utan V.

  Kommentera