• Hem
 • RSS
 •  

  Från en gästbloggare och en vän.

  Månfararen som landade på fel ställe

  På Viasat history just nu en TV-dokumentär om James Irwin. Han var den åttonde av de tolv astronauter som vandrat på månen och for dit med Apollo 15. Han var emellertid även en bokstavstroende religiös fanatiker, kreationist, som ägnade en massa år att klättra omkring på berget Ararat för att leta efter Noaks ark.

   

  För att bli astronaut krävs en omfattande utbildning med mycket omfattade naturvetenskaplig utbildning. Det är inget du klarar utan att vara tämligen begåvad. En tämligen begåvad person borde inse att historien om arken är fullständigt komplett osannolik. Enligt det ha regnat i fyrtio dagar och fyrtio nätter så att hela jorden stod under vatten. Det betyder att till och världens högsta berg – Mount Everest – stod under vatten och då hade det fått regna mer än 222 meter per dygn under den tiden. I Europas regnigaste stad, Bergen, krävs det nästan 100 års regn för att komma upp i den volymen. Täcktes bara Ararat räcker det med 129 meter regn per dag – ungefär vad som faller i Malmö under 220 år. Samtidigt sägs det i första Mosebok att vattnet steg i ytterligare 150 dagar. Om det kom rinnande någonstans ifrån – oklart varifrån – kan det ha regnet något mindre men meteorologin går ändå inte ihop.

   

  Dessutom, om jorden hade varit helt täckt av vatten hade tidvattnet blivit mycket kraftigt. Nu bromsas de vid kusterna. Utan kuster hade en jättevåg gått varv efter varv runt jorden månad ut och månad in. Det är knappast troligt att en båt byggd under bondestenåldern eller möjligen tidig bronsålder skulle klara de påfrestningarna.

   

  Dessutom fanns det bara åtta människor på båten och två av varje djur (jag undrar hur koalorna från Australien kom dit …). Hade det varit så hade vi varit mer inavlade än medlemmarna i de små slutna religiösa sekterna (och det säger inte lite). För djuren hade inaveln varit långt värre än vad den är för den svenska vargstammen.

   

  En annan absurd del av historien är att när vattnet sjönk undan kom en duva tillbaka med ett olivblad i näbben. Det betyder att ett olivträd skulle ha överlevt i månader på flera tusen meters djup. Vattentrycket är så högt där att allt levande som inte har speciella anpassningar dör näst intill omedelbart.

   

  Det är makalöst att en religion kan förvrida skallen på en troligen klart begåvad människa så att denne inte inser att berättelsen är ren smörja. Det finns troligen en verklig bakgrund till historien, för ett par tusen år sedan kan det ha skett en jordbävning som ledde till en stor översvämning men någon djävla ark fanns inte. Legenden om en stor översvämning finns även i Gilgamesheposet men i en helt annan variant. Det brukar räknas som världens äldsta litterära verk och är troligen äldre än första Mosebok.

   

  Det finns naturligtvis en rad andra argument mot teorin men dessa avvisade Irwin medtroende kategoriskt. Detta visar hur de bokstavstroende tolkar alla s.k. bevis med utgångspunkten att bibeln stämmer. De är totalt okritiska och tar inte emot de starka invändningarna mot att denna berättelse stämmer. Därför landade astronauten fel när hans bokstavstro förde honom till Ararat.

   

  Något djävla fel är det i skallen på en religiös fanatiker.

  9 svar till “Från en gästbloggare och en vän.”

  1. Gunnar Lundh skriver:

   Förnämligt inlägg. Man häpnar över absurditeterna. // Gunnar Lundh

  2. Carlo skriver:

   Härligt inlägg.
   Borde läsas av den danske pastorn som härjar i hemska religiösa kanal 10.
   Han som botar sjuka.
   Ja påstår sig till och ha väckt upp döda.
   Garnfeldt eller vad han heter.
   Kan ändå inte låta bli att ibland titta på kanalen.
   Fascinerad som jag är av dumheter.
   Men mer seriöst tycker jag synd om de stackare som sätter sitt hopp till bluffmakaren.

  3. Per Mix skriver:

   När jag är i Sverige har jag bara tillgång till TV1, TV2 och 4:an. Så ”tyvärr” har jag missat den danske prästen.
   Jag blir oerhört provocerad av de som försvarar allt orimligt och omöjligt med att det är en makt utanför vår fattningsförmåga som utför dåden. Ett plus ett ÄR två och utan en äggcell och en sperma INGEN befruktning an en människa, hon må heta Sarah eller Maria…..

  4. svenliljegrensr skriver:

   Jo, dessa frågor har efterhand blivit enkla eftersom de speglar orimligheter och har tjänat personer, kungar organisationer , kalifer Imamer, Joseph Smith och ett gäng mer ellermindre uttalade charlataner.
   För mig innebär det faktum at ingen ”jesus” har kommit tillbaka och avgjort saken genom att utför a mirakel . Jag vet att det är en aning naivt, men det hade kanske avslutat alla diskussioner.
   Det finns ingen gud ingen guds son. Det finns dock en massa som påstår sig vara profter och att de vet mer än andra.
   Det är också en modern företeelse på Internet. Många profeter med lite kött på benen. Men de utger sig sällan vad jag vet, kapabla att utföra mirakel i ordets rätta mening.

   Måste nämna Mormonerna. De står i en klass för sig själv. Josef Schmidt. Din bluff är en av de lättare att genomskåda. Charlatanernas charlatan.

  5. Den anonyme gästbloggaren skriver:

   Troende som inte är bokstavstroende brukar avfärda kritiken mot berättelsen om Noaks ark och en del andra absurditeter i bibeln med diverse resonemang som går ut på att de inte ska läsas allt för bokstavligt. Det betyder att i dessa delar ska bibeln tas med en nypa salt, en mycket stor sådan.

   Ställer man sedan frågan om de lagar som finns i tredje och fjärde Mosebok ska tillämpas blir svaren liknande undanflykter eftersom lagstiftningen är mycket brutal och helt obegriplig. Läs dessa verk för att se ur vilken brutal religion nutidens kristendom växt fram. Inte ens de värsta tokstallarna till kristna fundamentalister känns vid den religionen.

   Det betyder att de bibeltroende väljer ut delar de tror på och som väljer att bortse ifrån. Då är frågan inte om man ska tro på bibeln utan vilka delar av bibeln man ska tro på. Kristendomen är för den som använder förnuftet ett logisk korthus, vid minsta kritiska vindpust faller det samman.

   Sådana avfällingar som jag ska i enlighet med femte Mosebok 17. kap stenas utanför stadsporten. Såvida jag inte förs ut ur landet för det ske antingen i Visby som har flera stadsportar eller Halmstad som har Norre Port, den enda stadsporten kvar på det svenska fastlandet.

  6. Lars skriver:

   There are more things in heaven and earth, Horatio,
   than are dreamt of in your philosophy.

   Men detta gällde vatten..

   :-)

  7. Per Mix skriver:

   Sven, mormonerna säger du, ok… Då drar jag till med Amish som tycker att den tekniska utveckling fram till 1860 (eller så) var helt ok, men inget efter det. Varför vagnar, hjul, tröskning, spinnerier, men inte en motor tillåts fattar väl ingen egentligen. Antagligen inte de själva heller.

  8. svenliljegrensr skriver:

   Javisst är det besynnerligt med Amish.

  9. solus skriver:

   Hej,

   Lite sen är jag men om ni vill läsa riktigt bra argument av en i mitt tycke fantastisk debattör kring detta område ska ni kolla på den numera avlidna C Hitchens or framförallt hans bok ”God is not Great, how religion poisons everything.”

  Kommentera