• Hem
 • RSS
 •  

  Jag sitter med en tår i ögat.

  Egentligen skulle jag sitta med ett stort leende på läpparna efter gårdagens härliga tre poäng i matchen mot HIF på Olympia. Det mesta gladde. Spelarna gjorde en bra insats. Lite ineffektivt mellan varven, men vi har ett bra lag. Speciellt gläder jag mig åt ett par insatser. Robin Olsen i målet och inhopparen Nazari. Utöver det.Bra insatser. Detta kan mycket väl vara ett lag för guldet i Allsvenskan. Alltså borde allt vara frid och fröjd och leendet självklart.

  Varför då det där med tåren i ögat? Jo, jag tycker synd om vår förening. Det är alltför mycket som gör mig bekymrad. Status är att MFF leder Allsvenskan efter en säsongsstart som är den bästa på väldigt många år. Klubbens ekonomi är på väg åt rätt håll. Lite tungt men ändå en positiv trend. Alltså borde leendet sitta klistrat.

  Men faktum är att jag börjar tröttna på allt runtikring. Det  tjafsas mellan supportrar. Supportrar tar sig friheter och bryter mot uppsatta regler bara för att man kan. Jag träffar och pratar med många med anknytning till MFF, supportrar, klubbledning, spelare och skribenter.Tycker att jag har en  ganska bred kontaktyta. Alltså en bra helhetsbild. Jag ser och läser en del på olika nätsajter men erkänner gärna att jag inte får ihop det. Det borde alltså vara frid och fröjd, men ändå läser jag att föreningens ordförande skall ”jeppssonout” p g a en artikel i dagens SDS. Hur tänker man då? En bekymrad ordförande uttrycker sin mening och då skall ”sparkas”, hur nu det skall gå till. HJ är vald av årsmötet och kan bara avsättas av årsmötet. D v s om han inte väljer att lämna uppdraget som är stort, tidskrävande och oavlönat. Otacksamt får jag väl lägga till. Nu skall tilläggas att  jag inte alltid tycker vår klubbledning fattar riktiga beslut, men försöker då föra fram detta på ett rimligt och anständigt sätt.

  Jag torkar tåren och bestämmer mig för att ta konsekvenserna av mina iakttagelser. Jag är fortfarande stolt MFF;are och kommer på mitt sätt att försöka stötta klubben på mitt sätt, men jag har köpt mitt sista årskort. Det spelas mycket annan MFF-fotboll. ungdomsfotbollen skall  få min uppmärksamhet och jag kommer fortsatt att gå på träningar och jobba med Kommando Kellerman, men det blir nog bara någon enstaka match på Stadion mot lag där  jag hoppas slippa brott mot ordningsreglerna. En mer eller mindre spelar väl ingen roll.

   

  22 svar till “Jag sitter med en tår i ögat.”

  1. Karl Arildsson skriver:

   Jag hoppas verkligen att du omvärderar detta beslut, Sven. Du hör hemmapå Stadion.

  2. Lotta skriver:

   Det här gör mig ledsen att läsa! Även om jag förstår det du skriver, men jag blir arg och ledsen över att det ska vara så här. Om vi tänker oss en värld utan internet…Hur hade det sett ut då? /Kram

  3. inge skriver:

   Hej Sven
   Tyvärr har jag fått samma känslor. En liten klick bengalkramare har raserat mitt stora intresse för Malmö FF. Sorgligt

  4. Bengt Åke skriver:

   Sorgligt. Tyvärr har jag samma känsla. Trots boende 12 mil från Malmö har jag i många år varit en trogen besökare på MFFs matcher. I år har det inte blivit nån match trots att MFF är mer sevärda än på bra länge. Men just nu ser jag fram mot skånederbyt imorgon på Vilans IP mellan Kristanstads DFF och FC Rosengård. För säkerhets skull , det handlar om damallsvenskan. Fritt från bråk, bara människor som älskar fotboll. Ett tips, masa dig bort till Malmö IP och se tjejerna spela, du bor väl inte långt därifrån.

  5. Harald skriver:

   Det är just nu väldigt aggressivt från Supras och Ultras sida. Orsaken är att naturligtvis det är ett hårt tryck på de stökigaste supportergrupperna med anledning av den tragiska händelsen i Helsingborg den 30 mars. Supras demonstrerar därför nu sin existens extra tydligt genom att elda på för fullt. De är trängda.

  6. Per Mix skriver:

   Jag känner som du. Var på Falkenberg och Gefle, plus IFK G borta. Det blir nog mina enda matcher i år, trots klubbstolar åt mig och hustrun.
   Gjorde ett halvdant besök och reggade mig på SF igen. Men lade ner tämligen omgående efter att jag blev utsatt för i mitt tycke osmakliga personangrepp.
   Nu har jag kvar ”investeringen” i riskbolaget. Kanske går jag med om det blir ett nytt, kanske inte. Jag vill ju gärna bidra med det jag kan. Men är så trött på så mycket kring matcherna. Inte fan var det så förr? Mer folk nu ja och laget spelar bra. Men men….
   Va e de me folk?

  7. svenliljegrensr skriver:

   Jag är så hjärtligt trött på bruket av förbjuden pyroteknik. Det innebär bristande respekt mot övrig publik och måste på något sätt stoppas. Det går, det finns det exempel på.

  8. Per Mix skriver:

   Att allt har blivit så mycket mer polariserat och hänsynslöst. Det fanns väl aldrig tidigare grupperingar med motsättningar som det finns nu? Inte inom fansen i alla fall? Det var inte samma tryck på stadion, men fan om man inte längtar tillbaka till PauPau och hans tuda.
   Det är ingen rolig utveckling, maskerade killar på stadion? Jag trodde inte mina ögon när jag såg det första gången. Det väcker så mycket obehagskänslor hos mig. mycket värre med maskeringarna än pyro enligt mig. Det har så mycket nazi över sig att jag blir direkt illamående. Och hela grejen med deras ”ubermench”-attityd (vi gör vad vi vill, för vi har rätt) går så hand i hand med nazi och det är väldigt långt från vad jag trivs med.

  9. åskådare skriver:

   Per Mix
   Nazister?

   Du får nog titta på andra sidan om du ska hitta vad det handlar om?

   Vänsterextremisterna tar mer o mer utrymme på läktarna och i MFF-support. Tragiskt.

  10. svenliljegrensr skriver:

   Det är nog så det känns. Hur det är med just MFF Support undandrar sig min bedömning, Men rent allmänt och med den info jag fått så har Stadiongatan något på spåren.

  11. Per Mix skriver:

   Jag påstod inte att våra maskerade killar är vare sig nazister eller vänsterextremister. Jag sa att jag får den typ av obehagskänslor inför maskerade personer i stora folksamlingar. Det här med att elda upp massor….

  12. Martin skriver:

   Alla har rätt till sina egna subjektiva upplevelser, men när jag läser Svens text samt kommentarerna ovan har jag lite svårt att känna igen mig. Nu går jag bara på hemmamatcherna skall tilläggas. En del av det ni skriver grundar sig kanske på vad som händer på bortamatcherna?

   Hur som helst, under de senaste åren tycker jag att stämningen blivit betydligt mer positiv och hatramsorna har nästan försvunnit helt. Idag tycker jag att vi i princip bara stöttar vårt MFF. Någon skrev om 80-talet. Jag gick då också även om jag var väldigt ung då. Jag minns dock att det på den tiden sjöngs sånger som var riktigt räliga. Dessutom fanns det en del riktiga nazityper på läktaren utan att någon reagerade. Det skulle aldrig kunna hända idag vilket jag tycker är underbart skönt. Om det finns nazister på läktaren är det många som drar sig för att gå på fotboll. Publiksiffrorna var också extremt låga på 80-talet om man jämför med idag.

   Avslutningsvis några ord om bengaler och maskering. Jag är emot att dessa tänds under matcherna. Främst för att det är en säkerhetsrisk, men också för att det skadar klubben ekonomiskt. Det bästa hade varit om man fick lov att bränna bengaler under säkra och tillåtna former. Så var det under 90-talet och jag fattar inte varför det slopades. Bengalerna är dock inte tillräckligt för att få mig att sluta gå på fotboll. Det är ändå rätt sällan de tänds på hemmaplan.

   Bra att du tar upp detta angelägna ämne Sven. Jag hoppas innerligt att du ändrar dig. Jag tycker att du skall tänka på att det är mycket som blivit betydligt bättre. Allt är inte nattsvart:-)

  13. P-A skriver:

   Hej Sven,

   Visst är det trist! Du vet ju att ett vägande beslut för mig att inte förlänga mitt årskort i år var att jag har ingen lust att vara en del av de stämningarna som finns framförallt på stå men även på Roy’s. Min lust dog en hel del nere i Alkmaar. Där tänkte jag att det här vill jag inte vara en del av.

   Som du vet kan jag inte se så många matcher i år pga av mitt arbete men tänkte ändå skaffa kortet fram till Hammarby matchen i cupen. Innan matchen var det ett jädrans liv för att MFF hade sagt nej till en banderoll mot Nazism. Som senare ändrades! Och banderollen kom upp, alla verkade vara glada med att de hade varit sa politiskt korrekta, trots att styrelsen var urusel som hade försökt stoppa den.

   Vad händer då? En samling ägnar större delen av matchen till att försöka provocera Bajens fans till bråk. Och ingen på stå verkar tycka att det är märkligt! Dom maskerade trupperna tiger stillastående.

   Där sa jag nej tack till mitt kort i framtiden. Stämningen har blivit så trist att jag hellre blir hemma.

   Men jag saknar våra för- och eftersittningar enormt! En del av mitt liv som jag tyckte var så himmla kul som har försvunnit där! Saknar dig och Krågan!

   P-A

  14. svenliljegrensr skriver:

   Vi får väl leta fram en dag för en återträff så jag får koka lite mat till oss.Med tillbehör.

  15. Martin skriver:

   P-A
   Vad har du för belägg för att ingen på stå tyckte att det var märkligt med provokationerna mot Hammarby-fansen? Bråkmakare har inget stöd alls på ståplats. Inte vad jag har sett i alla fall. Du far med osanningar.

  16. svenliljegrensr skriver:

   Martin/
   Märker duhur svårt detta är. Fråga inte efterbelägg. Det är var och ens upplevelse som bestämmer.
   Inslaget som P-A beskriver störde mig också. Det hör inte hemma på fotboll. Jag blir bara bedrövad. Liksom P.A blir. För den skull anklagar jag inte resten av av ståplats. Det trodde du inte heller. Men det blir det inte bättre av.

  17. David skriver:

   Instämmer med att det var och ens upplevelse som bestämmer, det här är ingen vetenskap som går att leda i bevis.
   Jag tror att majoriteten på ståplats reagerarade på provokationerna, men vad gör man? Du går inte fram och säger till eftersom man då riskerar att åka på en smäll.

   jag vill inte att de det ska vara någon halleluja-stämmnint på match, gillar tex när hela stadion buar åt en spelare välförtjänt eller ej, tex när Dusan Djuric psykades för några år sedan bara för att han råkade bli fälld och en MFF spelare blev välförtjänt utvisad om jag kommer ihåg rätt.

   Och till slut de där förbannade bengalerna, så fort jag ser en bengal blir jag förbannad och tänker att nu blir det dyra böter och hoppas att det inte blir spelavbrott. Jag vet att de som tänder bengalerna (och stödjer det) älskar MFF, åker på bortaresor och bidrar till stämningen, men det spelar ingen roll – jag kan inte begripa hur de tar sig rätten att göra vad de vill oavsett hur mycket pengar det kostar bara för att de kan…

  18. Martin skriver:

   Håller helt med om att det är svårt att kritisera någons subjektiva upplevelser. Jag reagerade bara på att P-A skrev att ”ståplats” inte tycker att läktarprovokationer är märkligt. Min subjektiva upplevelse är att vi är extremt mycket emot allt som har med sådant att göra. Jag tycker också att det är för bedrövligt när människor beter sig på detta sätt. Nu såg jag inte vad som hände denna gång då jag stod i fel vinkel och i andra änden av ståplats. Jag såg endast Hammarbyfansens tragiska och motbjudande bärsärkagång. Lyckligtvis har jag i princip aldrig sett vår ståplatsläktare uppföra sig så illa. Personligen tyckte jag att ramsorna mot Tobias Hysén samt vissa farliga bengalbränningar var förra årets lågvattenmärke.

   Frågan är bara vad man kan göra åt eländet? Min uppfattning är att allt fler i samhället verkar behöva pysventiler där de kan få utlopp för sin frustration.

   Jag tycker att ni som tänker bojkotta matcherna skall tänka om. Klubben är inte betjänt av att traditionsbärare kastar in handuken. Ärligt talat tror jag inte heller att vissa vilsna ungdomar är betjänta av att du lämnar Sven!

  19. Jon skriver:

   Intresssanta och rörande tankar Sven. Nazister, fascister och tokvänster; samma skrot och korn i mina ögon. Någonstans möts alltid dessa extremer och vad som är höna eller ägg lär vi debattera till döddagar.

  20. Jonas skriver:

   Trist Sven. Men jag förstår dej. Jag har själv sett de flesta matcher på plats sista 10 åren (då jag vände hem efter lång exil), inklusive bortamatcher. I år inga bortamatcher, och mindre hemmamatcher. Jag tycker också stämning och bengalhetsen är på väg åt fel håll. På ståplats ränner huliganerna runt med sina tröjor utan att dölja vilka dem är eller håller på med. När jag nu väljer TV ibland träffar jag lite andra MFF:are som följer på avstånd s a s, och de flesta av dem är OTROLIGT irriterade på vad som pågår. Dvs just nu skräms många supportrar bort. I år har min son för första gången på allvar börjat vilja gå, men tyvärr upplever han också det lite skrämmande med bengaler, och den allmänna stämningen som ibland är hatisk. Jag tror tyvärr MFF tappar honom som supporter. Det gör mig ledsen och uppgiven.

  21. P-A skriver:

   Martin,

   Nej, jag tror ju givetvis inte att hela staplats ar neutral till brak pa laktaren. Men det blev ju bara lite extra fånigt pa just Hammarby matchen nar det var vilda debatter innan nar staplats ville manifistera mot vald och nazism. Det fick de till slut lov till, vilket var bra, och sedan agnar delar av publiken, pa samma match, all sin energi pa att forsoka skapa brak.

   Vi funderar val alla i olika situationer: ”vill jag vara del av det har, tycker jag det har ar en kul samling typer?”

   For mig ar det inte fragan om nagon bojkott, mitt intresse for MFF ar lika starkt som forr, jag orkar bara inte med miljon som har utvecklats pa staplats och aven Roys till viss del dar jag har huserat sedan vi fick var nya borg. Tradet? Givetvis, men jag kommer att se ett antal matcher i ar, om inte annat for att det ar sa forbannat kul att se MFF spala boll och jag vill ga po matchladdning med Sven och Hakan!

  22. Martin skriver:

   P-A,
   Tack, nu förstår jag ditt resonemang. Jag ser det hela ur en annan synvinkel. Jag har alltid gått på ståplats, men känner mig absolut inte som en del av det som vissa provokatörer försökte sig på under Hammarby-matchen. Däremot ser jag det som en plikt gentemot klubben att stanna kvar och försöka väga upp eventuella negativa tendenser. Jag tycker att du och dina kamrater skall göra detsamma.

  Kommentera